OSN: Z války v Dárfúru je konflikt nízké intenzity

Zdeněk Mihalco
29. 4. 2009 15:34
Situace v súdánském regionu se uklidnila, tvrdí šéf mise OSN
V uprchlických táborech v Dárfúru i sousedních zemích přežívají statisíce utečenců
V uprchlických táborech v Dárfúru i sousedních zemích přežívají statisíce utečenců | Foto: Reuters

Chartúm/New York - Z války v súdánském Dárfúru se stal konflikt nízké intenzity, při kterém měsíčně zahyne okolo 150 lidí, oznámil šéf mírové mise OSN a Africké unie v oblasti.

V letech 2003 až 2004 přitom podle Rodolpha Adady v oblasti umíraly každý měsíc tisíce lidí.

Adada, kterého citovala tisková agentura AP, však zároveň varoval Radu bezpečnosti OSN, že "nebezpečí vážné eskalace konfliktu je v Dárfúru stále přítomno".

Konflikt mezi súdánskou vládou a povstaleckými skupinami v této oblasti na západě nejrozlehlejší africké země trvá od roku 2003. Odhady počtu obětí konfliktu se značně liší. Vláda udává asi 9 tisíc mrtvých, západní média a nevládní organizace tvrdí, že konflikt zapříčinil smrt 200 až 450 tisíc lidí a takřka 3 miliony obyvatel utekly z domovů.

Súdánský prezident Umar al-Bašír a někteří povstalci čelí obviněním u Mezinárodního trestního soudu (ICC).

"Konflikt všech proti všem"

Podle šéfa mise OSN a Africké unie Adady jsou hrozbou pro další vývoj v regionu nízká bezpečnost v uprchlických táborech, kde žijí statisíce lidí, či nevyřešené, napjaté vztahy mezi vládou Súdánu a sousedního Čadu.

Foto: Aktuálně.cz

Problémem je podle něj anarchie v celé oblasti. "Dárfúr dneška je konfliktem všech proti všem," oznámil Adada Radě bezpečnosti. "Vládní síly se střetávají s ozbrojenými skupinami. Ozbrojené skupiny bojují mezi sebou, nebo likvidují své vlastní členy," řekl šéf mise s tím, že dochází k násilným střetům také mezi vládními vojsky a vládou podporovanými milicemi i mezi příslušníky jednotlivých etnických skupin.

"Všechny strany zabíjejí civilisty," dodal.

Přesto se podle něj - bráno podle počtu obětí - konflikt přeměnil z původního válečného krveprolití minulých let v "konflikt nízké intenzity".

Podle údajů OSN zahynulo na následky konfliktu od ledna 2008 do dubna 2009 okolo 2000 lidí - číslo zahrnuje 620 úmrtí civilistů, 573 bojovníků, 569 obětí bojů mezi jednotlivými kmeny a 14 úmrtí příslušníků mise OSN a Africké unie.

Chybí politická vůle

Súdánský prezident Umar al-Bašír označil vydání zatykače na svou osobu za komplot západních mocností
Súdánský prezident Umar al-Bašír označil vydání zatykače na svou osobu za komplot západních mocností | Foto: Reuters

Zatímco obyvatelé Dárfúru podle Adady "volají po míru", politické úsilí k ukončení konfliktu je od doby, kdy Mezinárodní trestní soud (ICC) vydal zatykač na súdánského prezidenta Bašíra, "zmrazeno" a dohoda o příměří momentálně není na dohled.

Šéf mise rovněž upozornil, že z plánovaného počtu 26 tisíc mírových jednotek je v Dárfúru stále přítomno jen asi 69 procent. Kvůli nenaplněnému počtu vojáků a nedostatečnému množství prostředků, jako například helikoptér, mise podle něj může operovat jen v omezené míře.

Vedoucí představitelé mise si dlouhodobě stěžují, že se jim nedostává dostatečné podpory ze strany vlád členských zemí OSN.

 

Právě se děje

Další zprávy