Drama na moři: Se somálskými piráty vyjednává FBI

Pavel Vondra
9. 4. 2009 20:47
Americká posádka přepadené lodi se ubránila, kapitán ale padl do zajetí
Loď Maersk Alabama na archivním snímku z dob, kdy ještě nesla jiné jméno
Loď Maersk Alabama na archivním snímku z dob, kdy ještě nesla jiné jméno | Foto: Reuters

Nairobi - V bitvu nervů se změnil středeční pokus somálských pirátů zmocnit se ve vodách Indického oceánu dánské nákladní lodi plující pod americkou vlajkou.

Plavidlo Maersk Alabama o váze 17 tisíc tun, směřující do keňské Mombasy, piráti asi 500 kilometrů od somálských břehů přepadli a zajali všech dvacet členů americké posádky. Ta se ale rozhodla útočníkům postavit, přemohla je a znovu se zmocnila své lodi.

Až na kapitána, kterého unesli piráti na svůj člun (podle některých informací se sám nabídl, aby zachránil zbytek posádky). A k němu v noci k somálským břehům dorazila vojenská loď amerického námořnictva Bainbridge nesoucí střely s plochou dráhou letu. Podle mluvčího FBI Billa Cartera převzali na žádost námořnictva vyjednávání s piráty federální agenti.

Přijde odpověď USA?

Situace je nyní napjatá. Američané se pokoušeli s piráty vyjednat propuštění kapitána, zatím však bez úspěchu. Není tak vyloučeno, že dojde k pokusu osvobodit rukojmí silou.

Richard Phillips, kapitán lodi Maersk Alabama, na fotografii pořízené u něj doma ve Vermontu. Médiím ji poskytla jeho rodina.
Richard Phillips, kapitán lodi Maersk Alabama, na fotografii pořízené u něj doma ve Vermontu. Médiím ji poskytla jeho rodina. | Foto: Reuters

Mluvčí páté flotily amerického námořnictva s velitelstvím v Bahrajnu Jane Campbellová agentuře AP potvrdila, že jde o první zaznamenaný útok pirátů z poslední doby na loď plující pod americkou vlajkou a s americkou posádkou.

Podle expertů jde o závažnou zahraničně politickou výzvu pro administrativu prezidenta Obamy. Ministryně zahraničí Hillary Clintonová potvrdila, že vláda situací u somálských břehů pozorně sleduje a zvažuje další kroky. Piráty přitom nazvala "prachobyčejnými zločinci", kterých by se měl svět jednou pro vždy zbavit.

Že je zaděláno na velké drama, bylo podlea Graema Brookse z britské analytické společnosti Dryad Maritime Intelligence Service zjevné už ve chvíli, kdy se ukázalo, že napadená loď měla americkou posádku. "Když američtí občané padnou do rukou zločinců, lidé čekají, co se bude dít," řekl Brooks agentuře AP.

Piráti stále při chuti

Podle Východoafrického asistenčního programu pro námořníky, který sídlí v Nairobi, bylo u Somálska za poslední týden uneseno celkem pět lodí.

Americké námořnictvo poslalo do oblasti svou vojenskou loď Bainbridge
Americké námořnictvo poslalo do oblasti svou vojenskou loď Bainbridge | Foto: Reuters

V pondělí se v oblasti, kde hlídkuje námořní mise Evropské unie a vojenské lodi z řady dalších zemí, podařilo pirátům unést britskou loď Malaspina. Předchozí víkend udeřili podobně na celkem tři další plavidla.

Za poslední měsíc se takto celkem zmocnili už 15 lodí, což znamená dramatický nárůst oproti prvním dvěma měsícům letošního roku, kdy se jim podařilo unést jen dvě plavidla.

Podle Rašída Abdiho, analytika think-tanku International Crisis Group,  byl zřejmě optimismus ohledně účinnosti posílených námořních hlídek předčasný.

„Bylo to dáno především nepřízní počasí. Teď, když se počasí zlepšilo, jsou (piráti) zpátky na scéně," cituje Abdiho  britská BBC.

 

Právě se děje

Další zprávy