Předáka MDC čeká v Zimbabwe místo křesla ve vládě soud

Pavel Vondra
18. 2. 2009 17:26
Roy Bennett čelí obviněním z nedovoleného ozbrojování a terorismu

Mutare - Soud v Zimbabwe dnes potvrdil, že Roye Bennetta, který měl v nové vládě národní jednoty zastávat post náměstka ministra zemědělství, čeká soudní proces za nedovolené ozbrojování a plánování teroristického činu.

Spoluzakladatel a funkcionář Hnutí za demokratickou změnu (MDC) je jedním z bělošských farmářů, kteří byli vyvlastněni během kontroverzní pozemkové reformy prezidenta Roberta Mugabeho.

Patřil také k největším kritikům Mugabeho režimu, než utekl před třemi lety do sousední Jihoafrické republiky, když jej policie chtěla vyslýchat kvůli objevené skrýši zbraní.

Bennett se z exilu vrátil na konci ledna v době vrcholících jednání o ustavení vlády národní jednoty, v níž společně zasednou zástupci MDC i Mugabeho Afrického národního svazu Zimbabwe-Vlastenecké fronty (ZANU-PF). Jen tři dny poté, co jej designovaný premiér Morgan Tsvangirai nominoval na post náměstka ministra zemědělství, byl Bennett policií zatčen.

Napětí roste

Budovu soudu v Mutare, kde má na lavici obžalovaných usednout Roy Bennett, hlídají ozbrojení policisté
Budovu soudu v Mutare, kde má na lavici obžalovaných usednout Roy Bennett, hlídají ozbrojení policisté | Foto: Reuters

Bennettovi právníci se snažili soudce v městě Mutare, kde je Bennett zadržován, přesvědčit, že obvinění vznesená vůči jejich klientovi byla v roce 2006 už jednou zamítnuta, a jsou proto bezpředmětná. Podle soudce ale existuje proti zadrženému dostatek důkazů svědčících o nedovoleném ozbrojování a úmyslu násilně bojovat s režimem, který jej připravil o majetek.

Pozorovatelé se shodují, že Bennetův případ je prvním vážným testem životaschopnosti nového kabinetu. Představitelé MDC, mezi nimiž zůstává řada odpůrců spolupráce se dlouholetými rivaly ze ZANU-PF, jsou přesvědčeni, že obvinění proti němu jsou politicky motivovaná.

Jak řekl v rozhovoru pro BBC jeden z novinářů přítomných dnešnímu soudnímu jednání, v Mutare (asi 270 kilometrů východně od Harare) nyní citelně roste napětí. Policie hlídkuje v ulicích, zatímco stovky příznivců MDC obléhají budovu soudu.

 

Právě se děje

Další zprávy