Nové nepokoje na Madagaskaru: zemřely desítky lidí

Zdeněk Mihalco
9. 2. 2009 17:31
Na africkém ostrově pokračují spory o moc
Demonstrace tisíců lidí v Antananarivu. Následoval zásah bezpečnostních složek a smrt nejméně 28 lidí. Sobota, 7. února
Demonstrace tisíců lidí v Antananarivu. Následoval zásah bezpečnostních složek a smrt nejméně 28 lidí. Sobota, 7. února | Foto: Reuters

Antananarivo - Během opozičních protestů na Madagaskaru o víkendu zemřelo nejméně 28 lidí.

V tomto ostrovním jihoafrickém státě trvají spory mezi prezidentem Marcem Ravalomananou a opozičním vůdcem Andrym Rajoelinou.

Podle redaktorky BBC, která je nyní na Madagaskaru, v metropoli Antananarivu dále přetrvává napětí. Během pondělí zatím k násilnostem podle dostupných zpráv nedošlo. 

Podle některých zdrojů se v pondělí v centru metropole sešlo asi 5000 lidí, kteří přišli uctít památku zemřelých demonstrantů.

V sobotu se sešlo v Antananarivu podle různých zdrojů 10 až 20 tisíc protestujících. Rajoelina, který byl odvolán z funkce starosty metropole, na demonstraci označil sám sebe za premiéra země.

O Madagaskaru
Autor fotografie: Aktuálně.cz

O Madagaskaru

  • Značná část obyvatel čtvrtého největšího ostrova světa a bývalé francouzské kolonie se živí zemědělstvím a rybolovem - ze země se například ve větším množství vyváží vanilka a káva. 
  • Na území ostrova více než sedmkrát rozlehlejším než Česko žije asi 20 milionů obyvatel.
  • Díky rozmanité přírodě - pohořím, plážím a řadě unikátních druhů zvířat a rostlin - jde o turisticky atraktivní oblast.
  • Asi polovina obyvatelstva vyznává tradiční místní náboženství, přes 40 procent se hlásí ke křesťanství a 7 procent k islámu.

Proti demonstrantům zasáhly bezpečnostní jednotky, které zastřelily několik lidí. Celkem při střetech zemřelo nejméně 28 lidí a asi 200 bylo zraněno.

Podle tiskové agentury AP poté madagaskarská ministryně obrany kvůli násilnému potlačení demonstrace oznámila rezignaci na svůj post. 

Čtyřiatřicetiletý opoziční vůdce Rajoelina už dříve označil 59letého prezidenta Ravalomananu za diktátora a kritizoval jej za nezákonné nakládání s veřejnými prostředky.

Prezident zase obviňuje vůdce opozice z protizákonného pokusu o převrat a vyzval bezpečnostní složky k obnovení pořádku v zemi. Vůdce opozice prohlásil, že protesty by i přes úmrtí demonstrantů měly pokračovat až ke „konečnému vítězství".

Do oblasti odcestoval vyslanec OSN Haile Menkerios, který v pondělí jednal s prezidentem Ravalomananou.

Nepokoje na Madagaskaru následují poté, co v prosinci vláda přerušila vysílání médií ovládaných současným vůdcem opozice.

V lednu se příznivci starosty Rajoeliny zúčastnili několika demonstrací. Některé z protestů se proměnily v rabování a násilnosti, při kterých zemřelo několik desítek lidí. Protesty pokračují i v únoru.

K nepokojům došlo na Madagaskaru také v prosinci roku 2001, kdy nynější prezident Ravalomanana i jeho předchůdce Didier Ratsiraka oznámili své vítězství v prezidentských volbách.

Ve sporu hrála roli mimo jiné rozdílná etnická příslušnost. Následovalo zhruba osm měsíců politické krize doprovázených občasnými násilnostmi. Soud poté podpořil vítězství Ravalomanany. Ratsiraka a někteří jeho přívrženci emigrovali do Francie.

 

Právě se děje

Další zprávy