V Nigérii umírají děti. Z látky, již Čína dává do pasty

Martina Machová Martina Machová
7. 2. 2009 20:30
Stejná látka zabíjela v Panamě. I tam se objevila v zubní pastě
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Naďa Straková

Abuja - Více než osmdesát nigerijských dětí zemřelo jen proto, že používaly ústní vodu, kam domácí firma Barewa Pharmaceuticals přidávala jedovatou chemikálii diethylenglykol.

Ta se běžně používá jako průmyslové rozpouštělo a ve světě už několikrát děti zabíjela.

Co víc - stopy případů, které byly ve světě zaznamenány, vedou do Číny, která dosud řeší obrovský skandál s masovou otravou dětí.

Šest obětí a na tři stovky doživotně postižených tu má na kontě kauza, kdy místní továrna vyráběla a prodávala "proteinový prášek, který obsahoval melamin a přidával se do zředěného mléka.

Co je v zubní pastě

Diethylenglykol je látka, která krom jiného přidává co nemrznoucích směsí a brzdových kapalin.

Odkud a jak se dostala do nigerijské ústní vody agentury neuvedly, Aktuálně.cz však zjistilo, že stejná látka zabíjela děti v roce 2007 v Panamě. Zde si toxický sirup proti kašli vyžádal nejméně 100 obětí.

Později byla objevena i v dětských zubních pastách, které podle panamských úředníků pocházely - z Číny.

Diethylenglykol se v Číně dokonce řadu let k výrobě zubních past používají. A považují za nezávadný.

Odkud přišla?

Celkově v nigerijské ministerstvo zdravotnictví eviduje sto jedenáct případů, kdy děti trpí po požití látky zdravotními problémy.

"Mezi oběťmi jsou děti od dvou měsíců do dvanácti let," cituje agentura Reuters nigerijského ministra zdravotnictví Babatunde Osotimehin.

První případy se objevily loni v listopadu. Mezi základní symptomy patřily průjem, zvracení, horečky a neschopnost udržet moč. Stejně se projevuje i selhání ledvin. V prvním měsíci na otravu zemřelo 24 dětí.

Nigerijská společnost Barewa Pharmaceuticals, jež toxickou ústní vodu vyráběla, byla zavřena a její vrcholní představitelé zadrženi. Nebezpečná látka byla dokonce podle tamních úřadů dovážena do Nigerie nelegálně.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy