Zatčený kritik súdánského vládce je na samotce

Pavel Vondra
16. 1. 2009 18:36
Rodina má o opozičního vůdce Hasana al-Turabího strach

Chartúm - Vlivný súdánský opoziční vůdce Hasan al-Turabí, který nedávno vyzval prezidenta Umara al-Bašíra, aby se vzdal mezinárodnímu trestnímu tribunálu (ICC) v Haagu, byl zatčen a umístěn do izolace.

S odvoláním na jeho rodinu o tom informovala agentura Reuters.

Turabí byl zatčen ve středu, jen několik dní poté, co otevřeně doporučil prezidentu Bašírovi, aby spolupracoval s haagským tribunálem, jehož žalobce mu klade za vinu páchání válečných zločinů v západosúdánském Dárfúru.

Členové Turabího rodiny s 76letým politikem po jeho zatčení ztratili kontakt a mají strach o jeho zdravotní stav. Úřady je prý vyrozuměly, že byl internován v chartúmské věznici Kober.

"Je na samotce... Děláme si velké starosti o jeho zdravotní stav. Když byl před třemi lety ve vězení naposledy, museli jej pětkrát převážet do nemocnice," uvedl jeho syn Saddiq.

Mluvčí prezidentského úřadu Mahdžúb Fadúl Turabího zatčení potvrdil, neuvedl ale důvody ani předpokládanou dobu, kterou by ve vazbě měl strávit.

Čekání na zatykač

K propuštění politika, který kdysi býval spojencem prezidenta Bašíra, než se spolu rozkmotřili, vyzvala také organizace Amnesty International, která upozornila, že Turabí nemá přístup k právníkovi ani k lékaři.

Súdánský prezident Umar al-Bašír
Súdánský prezident Umar al-Bašír | Foto: Aktuálně.cz

K jeho zatčení došlo v době rostoucího napětí, kdy se čeká na rozhodnutí haagského tribunálu. Jeho vrchní žalobce už v červenci požádal soud o vydání zatykače na Bašíra. Bylo by to vůbec poprvé, co by ICC hnal před spravedlnost úřadující hlavu státu.

Súdánská vláda odmítá se soudem spolupracovat a na podporu prezidenta vystoupila i řada opozičních skupin. Ze strany Súdánu také opakovaně zaznívají hrozby, že v případě vystavení zatykače na Bašíra mohou být ohroženy životy cizinců pobývajících v zemi včetně příslušníků mezinárodních mírových sil rozmístěných v Dárfúru.

Na Západě vystudovaný Turabí byl vůbec prvním známějším politikem, který vyzval Bašíra, aby se soudu vydal, a neriskoval tak, že se Súdán ocitne v ještě větší izolaci.

Už předtím ale úřady zatkly a vyslýchaly několik aktivistů pro podezření, že se ICC pokusili předat citlivé materiály, jichž by mohlo být využito v případném procesu proti Bašírovi.

Kontroverzní minulost

Usáma bin Ládin strávil v Súdánu pět let. Pozval jej tam právě Hasan al-Turabí
Usáma bin Ládin strávil v Súdánu pět let. Pozval jej tam právě Hasan al-Turabí | Foto: Reuters/Stringer

Turabí sám má kontroverzní minulost. Když se Bašírova klika ujala v roce 1989 státním převratem moci, fungoval jako vrchní duchovní poradce a ideolog nové islamistické vlády a podílel se i na zavádění islámského práva šarí'a v zemi.

Byl to navíc právě on, kdo do Súdánu v roce 1990 pozval Usámu bin Ládina, který v zemi několik let žil a formoval svou islamistickou agendu.

Jeho islamismus však některými odborníky bývá označován za progresivní. Klade totiž údajně důraz na demokracii, urovnání sporů mezi šíity a sunnity, rozšiřování práv žen a nebrání se spojování náboženství s uměním.

 

Právě se děje

Další zprávy