Jacob Zuma může být stíhán za korupci, rozhodl soud

Pavel Vondra
12. 1. 2009 15:28
Volby se blíží, peripetie šéfa jihoafrické vládní strany ale nekončí
Jacob Zuma u soudu. Archivní smínek, který se v dohledné době může stát znovu aktuálním
Jacob Zuma u soudu. Archivní smínek, který se v dohledné době může stát znovu aktuálním | Foto: Reuters

Bloemfontein - Odvolací soud v Jižní Africe dnes zvrátil čtyři měsíce starý soudní verdikt, a otevřel tak cestu k novému procesu s šéfem vládního Afrického národního kongresu (ANC) Jacobem Zumou, obviněným z korupce a dalších trestných činů.

K dalšímu z mnoha zvratů v tomto téměř deset let starém případu dochází jen několik měsíců před volbami, z nichž by podle předpokladů většiny pozorovatelů měl Zuma vyjít jako příští jihoafrický prezident.

Zumova image by ale soudním řízením nepochybně utrpěla, což jen dále ztěžuje roli jeho straně, která se ještě nedávno těšila na politické scéně v JAR naprosto hegemonickému postavení, ale na sklonku loňského roku jí vyrostla nová konkurence složená z řad stranických rebelů a odpadlíků.

ANC přesto v reakci na čerstvý soudní verdikt potvrdila, že se Zumou do voleb nadále počítá jako s kandidátem na post hlavy státu.

"Soudce to přehnal"

Vrchní odvolací soud se sídlem v Bloemfonteinu dospěl k závěru, že soudce Chris Nicholson v září loňského roku "překročil své pravomoci", když nařídil zastavit stíhání Jacoba Zumy, neboť nabyl přesvědčení, že prokuratura jednala na politickou objednávku.

Infobox
Autor fotografie: Reuters

Infobox

Jacob Zuma

12. dubna 1942 - narodil se ve městě Inkandla v provincii KwaZulu-Natal

1959 - vstoupil do Afrického národního kongresu, po zákazu ANC se stal členem jeho vojenského křídla Umkhonto we Sizwe, považovaného bělošským režimem za teroristickou organizaci

1963 - zatčen, odsouzen k desetiletému trestu, který vykonal ve věznici na ostrově Robben Island spolu s Nelsonem Mandelou a dalšími předáky ANC

1975 - odešel do exilu, pokračoval v boji proti apartheidu

1990 - po zrušení zákazu ANC byl mezi prvními, kdo se vrátili do JAR a politicky se angažovali

1994 - po vítězství ANC ve volbách se dostal do vedení strany a stal se regionálním šéfem v provincii KwaZulu-Natal

prosinec 1997 - zvolen místopředsedou ANC

červen 1999 - jmenován viceprezidentem ve vládě Thabo Mbekiho

červen 2005 - odvolán z vlády kvůli podezření z korupce

říjen 2005 - oficiálně obviněn z korupce

prosinec 2005 - obviněn ze znásilnění, v procesu osvobozen

září 2006 - jeho stíhání pro korupci pozastaveno

prosinec 2007 - zvolen předsedou ANC, vzápětí opět obviněn z korupce

září 2008 - soudce zastavil jeho stíhání s odkazem na údajné politické vměšování

leden 2009 - odvolací soud zrušil předchozí verdikt, a otevřel tak cestu k Zumově dalšímu stíhání

"Verdikt soudce Nicholsona nevycházel z žádných důkazů či obvinění. Byl naopak součástí soudcovy vlastní teorie spiknutí, kterou pan Zuma vůbec neprezentoval," uvedl ve zdůvodnění k dnešnímu verdiktu soudce Louis Harms.

Státní prokuratura jeho rozhodnutí přivítala a potvrdila, že si za svými obviněními vůči šéfovi ANC stojí. Obžalovací spis předložený v prosinci 2007 čítá 16 bodů. Ty se vesměs vztahují k problematickému zbrojnímu kontraktu za pět miliard dolarů, který byl uzavřen v roce 1999.

Za finanční machinace, které jej provázely, si od roku 2005 odpykává trest Zumův někdejší finanční poradce Schabir Shaik, který měl od francouzské zbrojní firmy Thint vymáhat pro svého šéfa úplatek.

Mbekiho pád

Sám Zuma vždy trval na své nevině, přestože se také nechal slyšet, že "do politiky nevstupoval proto, aby zůstal chudý". Bývalý prezident Thabo Mbeki jej každopádně právě kvůli stínu korupce, jenž na Zumovi Shaikovým odsouzením ulpěl, zbavil v červnu 2005 funkce viceprezidenta.

V říjnu 2005 byl pak Zuma formálně obviněn, případ byl ale o rok později zastaven, když se prokuratuře nepodařilo shromáždit dostatek důkazů.

V mezidobí byl Zuma souzen za údajné znásilnění dcery svého přítele. Soudce jej sice osvobodil, u veřejnosti se ale Zuma zdiskreditoval svým tvrzením, se bránil riziku infekce po nechráněném pohlavním styku s HIV pozitivní ženou tím, že se šel osprchovat.

V prosinci 2007 Zuma v boji o předsednický post v ANC porazil Thabo Mbekiho. Když jej o deset dní později prokuratura, v jejímž čele stál Mbekiho blízký spolupracovník, znovu obvinila, spekulace o politické vendetě nabraly na síle.

Zářijový verdikt soudce Nicholse z Pietermarizburgu zumovskému křídlo v ANC nahrál na smeč a Mbeki se pod tlakem spolustraníků musel vzdát prezidentské funkce. 

Prokletí, nebo požehnání?

I když byl nyní Nicholsův verdikt zrušen, Zuma se soudu ještě stále může vyhnout očekávaným podáním dovolání k Ústavnímu soudu.

Svou daň si ale nejnovější vývoj vybírá na ekonomice. Jihoafrický rand po oznámení soudního verdiktu prudce oslabil vůči americkému dolaru na měsíční minimum a analytici upozorňují, že nervozita investorů kvůli nadcházející politické nestabilitě pravděpodobně dále poroste.

Jihoafrickou republiku každopádně v důsledku aktuálního vývoje zřejmě letos na jaře čekají nejdramatičtější volby od pádu apartheidu a obnovení demokracie v roce 1994.

Kvůli vnitrostranickému rozkolu a sesazení Thabo Mbekiho z prezidentské funkce totiž ANC vyrostla konkurence v podobě nového politického uskupení Lidový kongres (COPE), jehož ustavující členové se rekrutují právě z řad nespokojených rebelů uvnitř ANC.

I když málokdo pochybuje o tom, že ANC ve volbách i tentokrát jasně zvítězí, její statut "státostrany" bude zřejmě vážně zpochybněn. A to řada pozorovatelů považuje za pozitivní vývoj pro stále ještě mladou jihoafrickou demokracii bez ohledu na to, kolik zlé krve ze vzájemných půtek může vzejít.

 

Právě se děje

Další zprávy