Cholera dál decimuje Zimbabwe. Zabila už 2106 lidí

Pavel Vondra
14. 1. 2009 12:36
Mezi nově hlášenými případy je úmrtnost 12,6 procenta, oznámila WHO
Cholera za normálních okolností nemusí mít tak ničivý dopad. V zemi, kde zkolabovala většina služeb včetně tech komunálních, je to ale jinak
Cholera za normálních okolností nemusí mít tak ničivý dopad. V zemi, kde zkolabovala většina služeb včetně tech komunálních, je to ale jinak | Foto: Naďa Straková

Ženeva - Epidemie cholery v Zimbabwe nepolevuje, spíše naopak. Podle nově zveřejněných údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) už si tato nakažlivá nemoc vyžádala v kolabující zemi 2106 lidských životů z celkového počtu 40 448 infikovaných.

Z předložených údajů zároveň vyplývá, že mezi nově hlášenými případy nákazy je nezvykle vysoká úmrtnost. Zatímco průměrný podíl fatálních případů od srpna, kdy epidemie v Zimbabwe propukla, byl vyčíslen na 5,2 procenta, u nově infikovaných je to 12,6 procenta.

Obě cifry přitom vysoce převyšují jedno procento, které je u epidemií tohoto typu a rozsahu považováno za běžné.

Choroba, která se šíří kontaminovanou vodou a způsobuje těžké průjmy vedoucí až k potenciálně smrtelné dehydrataci organismu, už se rozšířila do všech deseti provincií Zimbabwe.

Tamní zdravotnický systém se stejně jako všechny ostatní veřejné služby v zemi potýká s nedostatkem financí, materiálu i personálu a je vůči nemoci, která se dá jinak celkem snadno zastavit, naprosto bezmocný.

Ministr zdravotnictví David Parirenyatwa minulý týden dokonce varoval, že se situace může vzhledem k probíhajícímu období dešťů ještě zhoršit. Dešťová sezóna tradičně vrcholí v lednu a únoru a odchází s koncem března.

Záplavy, které zpravidla v této době postihují nízko položené oblasti jihoafrické země, by proto mohly přispět k dalšímu šíření cholery.

Protest zdravotníků před ústřední nemocnicí Parirenyatwa v Harare. Největší zdravotnické zařízení v zemi bylo pojmenováno po otci nynějšího ministra zdravotnictví, prvním černém Zimbabwanovi, jenž se kvalifikoval na lékaře
Protest zdravotníků před ústřední nemocnicí Parirenyatwa v Harare. Největší zdravotnické zařízení v zemi bylo pojmenováno po otci nynějšího ministra zdravotnictví, prvním černém Zimbabwanovi, jenž se kvalifikoval na lékaře | Foto: Reuters

Epidemie cholery je jedním z nejdramatičtějších příznaků humanitární krize, do níž kdysi prosperující zemi přivedl vládnoucí režim prezidenta Roberta Mugabeho.

Ten se navzdory dohodě o dělbě moci z loňského září stále nedohodl s opozicí na sestavení vlády národní jednoty, jejíž existencí podmiňují západní země zrušení hospodářských sankcí a poskytnutí finanční pomoci na obnovu Zimbabwe.

Podle posledních zpráv zimbabwského státního tisku je Mugabe odhodlán nový kabinet jmenovat nejpozději v únoru. Není však jasné, zda je připraven splnit základní podmínky, které si opozice klade ohledně konkrétního rozdělení křesel ve vládě.

 

 

Právě se děje

Další zprávy