Mohutný požár se blíží Kapskému Městu

ČTK, opa
27. 1. 2006 13:08
Johanesburg - Jihoafrické Kapské Město ohrožuje velký lesní požár, který ve čtvrtek propukl na svazích světoznámé Stolové hory.
Požár rozšiřuje silný vítr
Požár rozšiřuje silný vítr | Foto: Aktuálně.cz

Záchranáři museli z ohrožené hotelové oblasti evakuovat mnoho britských a německých turistů i studentů internátní školy. Jedna pětašedesátiletá Britka při požáru zahynula.

Pro podezření ze žhářství byl zatčen cizinec neupřesněné národnosti. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na jihoafrické zdroje.

Suché léto a prudký vítr

Na jižní polokouli vrcholí léto, které je letos sušší než obvykle. Požár na Stolové hoře, která je symbolem Kapského Města, propukl ve čtvrtek odpoledne a prudký vítr jej později značně rozšířil. Mnohé ze městských čtvrtí města jsou ohroženy ohněm a kouřem a musely být evakuovány.

S živlem bojuje více než 150 hasičů, to však nestačí a městské orgány si již vyžádaly posily. Očití svědci v médiích mluví o vyhořelých vracích aut a o prvních hořících domech. Mnoho místních obyvatel v panice uprchlo.

V JAR v současnosti vrcholí letní turistická sezona, přičemž Kapské Město je jedním z hlavních magnetů pro turisty ze zahraničí.

Obdobné problémy s požárem suchého porostu má v současnosti také Austrálie, kde hoří ve čtyřech státech. Živel si zde vyžádal již tři lidské životy, způsobil smrt stovek kusů dobytka a zničil na 20 domů.

 

Právě se děje

Další zprávy