Zimbabwe žádá svět o pomoc. Nezvládá epidemii cholery

Zdeněk Mihalco
4. 12. 2008 13:20
Zákeřnou chorobou se v kolabující zemi nakazilo 12 tisíc lidí, 565 jich zemřelo
Pacient nakažený cholerou, poliklinika v Harare
Pacient nakažený cholerou, poliklinika v Harare | Foto: Reuters

Harare - Zimbabwe vyhlásilo v souvislosti s epidemií cholery, která se v zemi nekontrolovaně šíří, stav pohotovosti a požádalo okolní svět o pomoc.

"Naše státní nemocnice doslova přestaly fungovat. Naši zaměstnanci jsou demotivovaní a my potřebujeme vaši pomoc, abychom zajistili, že se vrátí do práce a náš zdravotnický systém bude oživen," obrátil se ministr zdravotnictví David Parirenyatwa, citovaný vládním listem Herald, s prosíkem k mezinárodním dárcům.

Zimbabwe, kde spolu s ekonomikou postupně kolabují i veřejné služby, podle něj potřebuje léky, zdravotnické přístroje i potraviny pro pacienty. Ačkoli zimbabwské zdravotnictví kdysi patřilo k nejlepším v Africe, nynější epidemie cholery, vůči níž je stát zcela bezradný, plně obnažila jeho dnešní zoufalý stav.

Podle údajů, které tento týden zveřejnila OSN, dosáhl celkový počet cholerou nakažených Zimbabwanů čísla 12 546, přičemž 565 lidí nemoci podlehlo.

Nemoc se začala šířit poté, co z důvodu dlouhodobé politické a ekonomické krize zkolabovalo vodohospodářství a úklid odpadu. Také přístup ke zdravotnickým službám je omezený.

Protest zdravotníků před ústřední nemocnicí Parirenyatwa v Harare. Největší zdravotnické zařízení v zemi bylo pojmenováno po otci nynějšího ministra zdravotnictví, prvním černém Zimbabwanovi, jenž se kvalifikoval na lékaře
Protest zdravotníků před ústřední nemocnicí Parirenyatwa v Harare. Největší zdravotnické zařízení v zemi bylo pojmenováno po otci nynějšího ministra zdravotnictví, prvním černém Zimbabwanovi, jenž se kvalifikoval na lékaře | Foto: Reuters

Nejhůře zasaženou oblastí je hlavní město Harare, choroba už ale pronikla do většiny regionů země. Právě v Harare ve středu před budovou ministerstva zdravotnictví proti neutěšené situaci protestovala asi stovka lékařů a ošetřovatelů, policejní zásahové jednotky ale podle tiskových agentur jejich demonstraci rozehnaly.

V Harare není voda

Státní média v Zimbabwe rovněž informovala, že většina metropole Harare se ocitla zcela bez vody, a to z důvodu nedostatku prostředků na její úpravu. Kanystry s pitnou vodou se prodávají až za desítky dolarů.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se nemoc může rychle dál šířit. "V oblastech, kde lidé nemají přístup k základní zdravotnické péči, může počet úmrtí rychle vzrůstat," varovala organizace.

Podle WHO jde o nejhorší epidemii v zemi za posledních 15 let.

Choleru by v mnoha případech lékaři mohli vyléčit, ovšem řada nemocnic nefunguje nebo nemá dostatek personálu a léčiv. Obyvatelé mnohdy na léčbu či dopravu do nemocnic nemají prostředky.

V Harare dnes prakticky nenajdete bankomat, u něhož by se nestála alespoň půlhodinová fronta. Lidé přitom nemohou vybírat ze svých účtů víc než v přepočtu dva americké dolary na den.
V Harare dnes prakticky nenajdete bankomat, u něhož by se nestála alespoň půlhodinová fronta. Lidé přitom nemohou vybírat ze svých účtů víc než v přepočtu dva americké dolary na den. | Foto: Naďa Straková

Případy cholery už byly zaznamenány také v okolních zemích. Jihoafrické ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že zaznamenalo 160 nakažených, tři lidé zemřeli.

Epidemie cholery následuje po dlouhodobé politické a ekonomické krizi, do které tuto dříve relativně prosperující zemi uvrhl režim prezidenta Roberta Mugabeho. Inflace nyní v zemi dosahuje 231 milionů procent. Pouze jeden z deseti lidí v produktivním věku má stálé zaměstnání.

Země stále nemá funkční vládu. Robert Mugabe se dosud nedohodl s vůdcem opozice Morganem Tsvangiraiem na realizaci smlouvy o rozdělení moci, kterou představitelé hlavních politických uskupení podepsali v září.

Kolaps vzdělávacího systému

Kolaps státního aparátu se projevuje také v dalších sektorech. Klesá morálka armády - v Harare se v pondělí vzbouřily asi čtyři desítky vojáků, kteří před místní bankou čekali na výběr hotovosti. K nim se přidali i civilisté a dav rozehnala až policie.

Také vzdělávací systém, ještě před několika lety považovaný za jeden z nejlepších v Africe, kolabuje. Podle údajů OSN nyní chodí do školy méně než 20 procent dětí, zatímco donedávna to bylo ještě více než 90 procent.

Podle britské stanice BBC řada učitelů nedostává plat a například nemá peníze na dopravu do školy.

"Země dosáhla úrovně katastrofy, a to v oblasti potravin, zdravotní péče i vzdělávání. Zdá se, že vše kolem nás kolabuje," cituje agentura AFP vůdce opozice Morgana Tsvangiraie.

Čtěte články z cesty reportérů Aktuálně.cz do Zimbabwe:

Kdo chce na farmě v Tangandě chodit zadarmo do školy, musí si to pěkně odpracovat na plantáži. Dopoledne šest hodin s košem na zádech, odpoledne stejně dlouhou dobu v lavici.
Kdo chce na farmě v Tangandě chodit zadarmo do školy, musí si to pěkně odpracovat na plantáži. Dopoledne šest hodin s košem na zádech, odpoledne stejně dlouhou dobu v lavici. | Foto: Naďa Straková
Hlad nutí učitele v Zimbabwe stávkovat a děti pracovat
Blog: Zápisky z cesty do Mugabeho země 
 

Právě se děje

Další zprávy