Etiopie chce do konce roku stáhnout vojska ze Somálska

Zdeněk Mihalco
29. 11. 2008 6:30
Etiopská a somálská vláda vyzývají k vytvoření mírové mise
Etiopská armáda vstoupila do Somálska na konci roku 2006
Etiopská armáda vstoupila do Somálska na konci roku 2006 | Foto: Reuters

Mogadišo - Etiopie oznámila, že její vojska do konce roku odejdou ze sousedního Somálska.

Vojáci vstoupili do země v prosinci 2006, aby podpořili takzvanou dočasnou vládu v boji proti islamistům. Ti však v posledních měsících opět obsadili značnou část somálského území.

Oznámení Etiopie, amerického spojence, o stažení vojsk navíc přichází v době rostoucích sporů mezi představiteli tzv. dočasné vlády, která sídlí v sousední Keni.

Během posledních dvou let podle agentury Reuters zemřelo na následky bojů v Somálsku asi 10 tisíc lidí, další nejméně statisíce obyvatel jsou na útěku. Více než tři miliony lidí podle nevládních organizací potřebují humanitární pomoc.

Vláda žádá svět o pomoc

Etiopští vojáci, kterých je nyní v Somálsku podle odhadů asi 2000 až 3000, jsou v této zemi značně nepopulární. Navíc v posledních týdnech nedokázali zabránit postupu islamistických skupin.

"Je nám líto toho, co se děje, ale rozhodli jsme se stáhnout naše vojáky ze Somálska do konce roku," prohlásil v pátek mluvčí etiopského ministerstva zahraničí Wahide Bellay, podle kterého etiopská armáda "odvedla dobrou práci", na kterou může být "pyšná".

Foto: Aktuálně.cz

Úřad zároveň vyzval mezinárodní společenství, aby do Somálska vyslalo mírové jednotky. Etiopští vojáci na ně ale čekat nebudou, uvedlo etiopské ministerstvo zahraničí.

O pomoc OSN požádal také somálský prezident Abdulláhí Júsuf Ahmed, který před nedávnem připustil, že vláda nyní ovládá jen část metropole Mogadiša a město Baidoa.

Obavy ze zhoršení situace

V Somálsku je nyní podle agentury AFP 3600 (podle jiných zdrojů 2600) příslušníků mírových sborů Africké unie. Předseda Komise Africké unie Jean Ping prohlásil, že ukvapené stažení etiopských vojsk by mohlo mít "strašlivé důsledky" a varoval, že AU může být nucena stáhnout mírové jednotky ze země.

Také podle specialisty na oblast Afrického rohu Rogera Middletona, kterého citovala britská stanice BBC, se po odchodu etiopských vojsk situace pravděpodobně nezlepší, spíše naopak. "Je možné, že nynější vláda a islamistické skupiny vytvoří vládu společnou. Pravděpodobnějším scénářem je však rozšíření bojů mezi jednotlivými ozbrojenými skupinami," řekl.

Stažení etiopských vojsk bylo jednou z podmínek mírové dohody, kterou v červnu uzavřely dočasná vláda a některé umírněné povstalecké skupiny. Ty před několika dny dosáhly s tzv. dočasnou vládou dohody o rozdělení moci. Mezi členy dočasné vlády a prezidentem však v poslední době narůstají spory.

Podle původní dohody měly etiopská vojska nahradit "stabilizační jednotky" OSN. Některé další, zejména islamistické skupiny se však k dohodě nepřipojily s tím, že budou s vládou vyjednávat až po odchodu etiopských vojsk.

Somálsko je rozvrácenou zemí, která nemá funkční vládu od počátku devadesátých let. Zejména jižní části země nyní ovládají islamisté. Na severu fungují relativně stabilní a de facto nezávislé oblasti Somaliland a Puntland.

Další informace a souvislosti:

Foto: Reuters
Somálští islamisté se blíží k Mogadišu. Boje nepolevují
Foto: Aktuálně.cz
Somálsko existuje jen na mapě, říká afrikanista
Foto: Reuters
Somálští islamisté sílí. Jsou teroristé, či mírotvorci?

 

Právě se děje

Další zprávy