Somálští piráti unesli největší tanker v historii

Roman Gazdík
18. 11. 2008 8:33
Je velký jako letadlová loď
Sirius Star na archivním snímku
Sirius Star na archivním snímku | Foto: Reuters

Washington - Somálským pirátům se podařil další nevídaný kousek. Unesli tanker o velikosti letadlové lodi, a to v Indickém oceánu ve vzdálenosti 830 kilometrů od afrického pobřeží.

Podle amerického námořnictva s ním nyní míří do přístavu Eyl, kde ukořistěné lodi často kotví. Pentagon uvedl, že jde o "bezprecedentní" útok.

Sirius Star, vyrobený v Jižní Koreji a vlastněný Saúdskou Arábií, je největší dosud unesený tanker v historii. Je dlouhý 330 metrů, má kapacitu 318 tisíc tun a na palubě 2 miliony barelů ropy za více než 100 milionů dolarů. Jde o čtvrtinu denní ropné produkce Saúdské Arábie.

Americké námořnictvo nyní pohyb uneseného plavidla, na jehož palubě je 25 námořníků britské, chorvatské, polské, filipínské a saúdskoarabské národnosti, monitoruje, to je ale asi tak všechno, co prý může dělat.

NATO vyslalo kvůli pirátům k somálským vodám hlídky
NATO vyslalo kvůli pirátům k somálským vodám hlídky | Foto: Reuters

"Jakmile se dostanou do bodu, kdy jsou na palubě, je velmi těžké je z ní dostat, protože, jistě, nyní mají rukojmí," řekl novinářům na tiskové konferenci šéf sboru náčelníků USA admirál Mike Mullen, podle kterého jsou piráti dobře vycvičeni.

BBC uvedla, že jde o nevídaný podnik, jak kvůli velikosti lodi, tak kvůli vzdálenosti, v jaké byla unesena.

Somálští piráti jsou letos velmi aktivní a únosy lodí ve vodách nedaleko zdejšího pobřeží tvoří celou třetinu zaznamenaných v letošním roce. Piráti nyní ve své moci drží 12 lodí a 250 členů posádky. Jednou z nich je i ukrajinská Faina s nákladem ruských tanků mířících skrze Keňu do jižního Súdánu.

Sirius Star směřovala do Spojených států a její únos se projevil na zvýšení cen ropy na světových trzích.

Agentura Nová Čína v pondělí odpoledne oznámila, že piráti unesli další loď. Tentokrát jde honkongské nákladní plavidlo, které bylo uneseno v Adenském zálivu.


 

 

Právě se děje

Další zprávy