Piráti u Somálska dostali první zásah. Od Britů a Rusů

Dominik Jandl
13. 11. 2008 15:20
Britští námořníci zastřelili dva piráty, ostatní zajali
K ochraně před piráty stáhly k africkým břehům své lodě NATO, Rusko i EU
K ochraně před piráty stáhly k africkým břehům své lodě NATO, Rusko i EU | Foto: Reuters

Londýn - Britská válečná loď zachránila před piráty dánskou obchodní loď. Dva ozbrojence zastřelila, zbylé piráty na palubě pak britští námořníci zajali.

Úterní incident ohlásilo britské ministerstvo obrany. Válečná loď Cumberland je součástí jednotek NATO u východoafrických břehů, jejichž úkolem je právě ochrana lodí před novodobými piráty.

Loď s ozbrojenci plula pod jemenskou vlajkou, dva zastřelení muži jsou ale pravděpodobně občany Somálska.

Incident vyšel najevo poté, co mluvčí ruského námořnictva Igor Dygalo zveřejnil informaci, že se piráti pokusili na dánské plavidlo nalodit dvakrát již dříve. V tom jim ale měla zabránit ruská válečná loď Neustrašimi (Nebojsa).

Piráti se o ovládnutí dánské lodi pokusili zhruba 60 námořních mil na jih od jemenských břehů.

Na palubě byl při zatýkání nalezen ještě jeden vážně zraněný pirát, který krátce po zatčení zraněním podlehl. Britské námořnictvo zatím neprokázalo, jestli byla jeho zranění způsobena při přestřelce s Brity či Rusy.

Piráti z Karibiku? Amatéři

Mezinárodní vody u afrických břehů se v posledních letech staly vůbec nejnebezpečnějšími na světě.

Přitom právě jimi vede jedna z nejvytíženějších námořních dopravních tras vedoucí k Suezskému průplavu, důležité dopravní tepně.

Skrz tyto vody lodě přepraví více než třetinu ropy vytěžené na celém světě.

Piráti v nich letos přepadli již tři desítky lodí, což je dvojnásobek loňského počtu. Jejich požadavky na výkupné, které platí buďto vlády či majitelé lodí,  přitom neúměrně rostou.

O jejich nebezpečnosti svědčí i jejich výbava. Povětšinou využívají rychlé čluny, před nimiž nemají těžké nákladní lodě nejmenší šanci uniknout.

K tomu jsou vyzbrojeni automatickými zbraněmi a minomety.

 

Právě se děje

Další zprávy