OSN vyzývá: Musíme posílit mírovou misi v Kongu

Zdeněk Mihalco
12. 11. 2008 21:35
Většina zástupců vlád v OSN návrh údajně podporuje
Jeden z asi čtvrt milionu uprchlíků, které vyhnaly z domovů poslední násilnosti na východě Demokratické republiky Kongo
Jeden z asi čtvrt milionu uprchlíků, které vyhnaly z domovů poslední násilnosti na východě Demokratické republiky Kongo | Foto: Reuters

Goma/New York - Šéf mírových jednotek OSN požádal světové mocnosti zastoupené v Radě bezpečnosti OSN o navýšení počtu mírových jednotek v oblasti na východě Demokratické republiky Kongo o 3 tisíce vojáků, informovala britská stanice BBC.

Alain Le Roy, který má v OSN na starost veškeré mírové mise, tvrdí, že současný počet mírových jednotek v oblasti nepostačuje k tomu, aby OSN mohla ochránit civilisty před násilím páchaným konžskou armádou a povstalci.

Rada bezpečnosti zatím neučinila konečné rozhodnutí, podle Le Roye však návrh velká část členů podporuje.

V oblasti na východě Demokratické republiky Kongo je nyní přítomno asi 9 tisíc vojáků OSN, v celé zemi působí nyní asi 17 tisíc příslušníků mírových jednotek. Jde o největší misi OSN vůbec.

Na východě země na konci srpna propukly nové boje mezi povstalci vedenými Laurentem Nkundou a konžskou armádou. Asi čtvrt milionu lidí uteklo z domovů a podle Červeného kříže vypukla humanitární katastrofa. OSN obviňuje armádu i rebely z vraždění, vypalování vesnic a sexuálně motivovaných útoků na civilisty.

Foto: Aktuálně.cz

10 vojáků OSN na 10 tisíc civilistů

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval k příměří, které by umožnilo, aby se humanitární pracovníci dostali k asi 100 tisícům uprchlíků, jež jsou nyní odříznutí v oblasti ovládané vzbouřenci. Tito lidé nyní přežívají bez pomoci.

Řada uprchlíků trpí podvýživou, rostou obavy z epidemií. OSN rovněž oznámila, že v oblasti je na vzestupu rekrutování dětských vojáků rebely. 

Povstalci tvrdí, že nyní dodržují příměří, ačkoliv se objevují zprávy o dalších přestřelkách.

Alain Le Roy z OSN uznal, že mírové jednotky v Demokratické republice Kongo nyní nedokáží civilisty ochránit. Upozornil, že na každých 10 tísíc obyvatel nyní připadá na východě Konga jen 10 vojáků OSN. "To považujeme za nedostatečné," řekl. OSN se nyní snaží najít podporu u vlád světových mocností, aby misi posílily.

Ozbrojené skupiny v oblasti:

  • CNDP: Tutsijští vzbouřenci vedení Laurentem Nkundou - asi 6 000 bojovníků
  • FLDR: Rwandští Hutuové - 6 000 - 7 000 bojovníků
  • Mai Mai - provládní milice - asi 3 500 bojovníků
  • MONUC: Mírová mise OSN - 9 000 vojáků
  • Vládní armáda - v celé zemi 90 tisíc vojáků

Zdroje: OSN, bezpečnostní experti oslovení BBC

Obavy z regionální války

Rostou obavy, že konflikt se může rozšířit do dalších oblastí. Agentura Bloomberg informovala, že podle skupiny analytiků The Enough Project hrozí, že konflikt přeroste v regionální válku.

Tisková agentura AP uvedla, že sousední Angola mobilizuje vojáky, které hodlá poslat do Demokratické republiky Kongo na podporu armádních vojsk. Podle AP zatím není jasné, kolik angolských vojáků bude nasazeno.

Vláda Demokratické republiky Kongo navíc obviňuje sousední Rwandu, že podporuje tutsijské povstalce vedené Laurentem Nkundou.

Nkunda prohlašuje, že chrání právě tutsijské obyvatele v oblasti před útoky Hutuů a v pondělí oznámil, že pokud s ním vláda nezačne vyjednávat, hodlá převzít kontrolu nad celou zemí. Konžská vláda Nkundu obviňuje z válečných zločinů a jednat odmítá.

Souvislosti konfliktu a další informace:

Foto: Aktuálně.cz
O nepokojích v Kongu uslyšíme ještě dlouho, říká afrikanista
V posledních týdnech z domovů utekly až statisíce lidí
V posledních týdnech z domovů utekly až statisíce lidí | Foto: Reuters
Rozhovor z Konga: Jsou tu znásilňovány tisíce žen
Hlavní cesta mezi městy Goma a Rutshuru
Hlavní cesta mezi městy Goma a Rutshuru | Foto: Reuters
Afričtí vůdci chtějí v Kongu příměří a silnou misi OSN
Angola, ilustrační foto
Angola, ilustrační foto | Foto: Reuters
Další články o Africe čtěte v rubrice Aktuálně.cz AFRIKA

 

Právě se děje

Další zprávy