Afričtí vůdci chtějí v Kongu příměří a silnou misi OSN

Pavel Vondra
7. 11. 2008 17:40
Na východě Demokratické republiky Kongo se dál bojuje
Konžská vláda není spokojena s působením mírové mise OSN na východě země
Konžská vláda není spokojena s působením mírové mise OSN na východě země | Foto: Reuters

Nairobi/Goma - V keňské metropoli se dnes na mimořádném summitu sešli představitelé zemí africké oblasti Velkých jezer, aby se za účasti generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna pokusili urovnat konflikt na východě Demokratické republiky Kongo (DRC) dříve, než pohltí celý region.

V závěrečném komuniké vyzvali k okamžitému příměří respektovanému všemi bojujícími stranami. V případě potřeby jsou podle svých slov připraveni vynutit si jej i silou.

"Oblast Velkých jezer nebude nečinně přihlížet nekonečným aktům násilí. Pokud to bude nezbytné, vyšle region do provincie Kivu v DRC mírové síly," praví se v textu přijaté deklarace.

Boje pokračují

Kvůli bojům mezi povstaleckými silami generála Laurenta Nkundy a konžskou armádou opustilo v uplynulých dnech své domovy na čtvrt miliónu lidí. Střety pokračovaly i dnes.

"Slyšíme palbu z minometů a samopalů," řekl agentuře Reuters po telefonu mluvčí OSN. Informace o případných obětech bojů asi sedm kilometrů severně od města Goma v provincii Kivu však k dispozici nejsou. V posledních dnech se nicméně objevily zprávy o zabitých civilistech.

Podle zástupců organizace Human Rights Watch mají krev nevinných lidí na rukou jak povstalci, tak vládní vojáci.

Co dál s misí OSN?

V oblasti sice působí mírová mise OSN (MONUC), ale ani její 17tisícový kontingent, který představuje vůbec největší mírovou misi OSN na světě, nedokáže situaci uklidnit.

Konžská vláda také nijak neskrývá své rozčarování z dosavadního účinkování modrých přileb v oblasti: "Lidé jsou masakrováni, a oni proti tomu nic nedělají," citovala BBC mluvčího prezidenta Josepha Kabily. Podobná kritika zaznívala v posledních dnech i ze strany ochránců lidských práv.

Pan Ki-mun už sice požádal Radu bezpečnosti OSN o navýšení počtu vojáků o další tři tisíce, jak ale uvádí agentura Reuters, podle diplomatů potrvá týdny, možná dokonce měsíce, než se posily pro MONUC podaří zmobilizovat.

Někteří evropští představitelé místo toho navrhují posílit mandát existující mise tak, aby se příslušníci mezinárodního kontingentu místo pasivní ochrany civilistů mohli zapojit do aktivních operací proti různým ozbrojeným skupinám operujícím v oblasti.

Výzva k posílení mandátu mise OSN a k jejímu finančnímu a materiálnímu zajištění zazněla i na schůzce v Nairobi.

 

Právě se děje

Další zprávy