Efektivita afrických vlád se zvyšuje, zjistila studie

Zdeněk Mihalco
12. 10. 2008 21:00
Výkonnost státní správy většiny afrických zemí stoupá
Jihoafrická republika patří k zemím s nejlepším fungováním státní správy v Africe. Nyní však prochází politickou krizí
Jihoafrická republika patří k zemím s nejlepším fungováním státní správy v Africe. Nyní však prochází politickou krizí | Foto: Reuters

Addis Abeba - Efektivita státního aparátu skoro dvou třetin subsaharských zemí stoupá. Vyplývá to z právě zveřejněné zprávy organizace Mo Ibrahim Foundation.

Autoři se zaměřili na údaje z roku 2006 a srovnali je s daty z předcházejících let. 

Podle šéfa organizace Mo Ibrahima, kterého citoval server allAfrica.com, je navzdory katastrofickým mediálním zprávám o Africe „pravda taková, že se ve velké většině afrických zemí výkon vlád zvyšuje".

Podle zprávy je státní aparát ze subsaharských zemí nejefektivnější na Mauritiu, Seychelách, Kapverdách a v Jihoafrické republice - tato země se ale propadá zejména v oblasti nazvané „bezpečnost". Jednoznačně nejhůře dopadlo Somálsko, dále pak Demokratická republika Kongo, Čad a Súdán.

Studii vypracoval společně se skupinou afrických akademiků tým odborníků z Kennedyho školy státní správy ve Spojených státech.

Odborníci porovnávali africké země v pěti oblastech: v bezpečnosti, zákonech a korupci, lidských právech, ekonomických příležitostech a lidském rozvoji, což zahrnuje míru chudoby a úroveň školství nebo zdravotnictví.

Ve srovnání s předchozími roky odborníci zaznamenali pokrok u 31 zemí. Nejviditelněji se zlepšilo fungování státní správy v Burundi, Ugandě a Libérii, výrazně si pohoršily Čad, Gambie či Mauretánie.

Za zcela bezpečné označila zpráva státy Gabon a Kapverdy. Nejnebezpečnější zemí subsaharské Afriky je podle zprávy Súdán, velmi špatná bezpečnostní situace je i ve Středoafrické republice a Somálsku.

Somálsko zůstalo na poslední příčce také v oblasti korupce a práva, nejlépe byly v této oblasti hodnoceny Kapverdy a jihoafrická Botswana.

Data o zvyšování efektivity afrických vlád korespondují s údaji, které nyní zveřejnil týdeník The Economist. Ve svém shrnujícím článku napsal, že navzdory krizím v Zimbabwe, Súdánu nebo deltě Nigeru v Nigérii státy subsaharské Afriky v posledních letech nebývale ekonomicky rostly.

Ekonomický růst subsaharské Afriky v posledních osmi letech dosáhl takřka šesti procent, což je více, než kolik byl celosvětový průměr.

Angola, ilustrační foto
Angola, ilustrační foto | Foto: Reuters
Další články o Africe čtěte v rubrice Aktuálně.cz AFRIKA
 

Právě se děje

Další zprávy