Válka na východě Konga znovu začala, řekl vůdce rebelů

Zdeněk Mihalco
6. 10. 2008 18:00
Konflikt v Demokratické republice Kongo trvá
Laurent Nkunda, bývalý armádní generál a vůdce hlavní skupiny tutsijských vzbouřenců. Má k dispozici pravděpodobně několik tisíc vojáků
Laurent Nkunda, bývalý armádní generál a vůdce hlavní skupiny tutsijských vzbouřenců. Má k dispozici pravděpodobně několik tisíc vojáků | Foto: Wikipedia Commons

Goma/Praha - Vůdce jedné z hlavních povstaleckých skupin v neklidné oblasti východu Demokratické republiky Kongo (dříve Zair) oznámil, že navzdory svému podpisu mírové dohody v lednu tohoto roku jeho podřízení hodlají rozšířit rebelii na celé území země.

Britské stanici BBC povstalecký generál Laurent Nkunda řekl, že chce nyní  „osvobodit všechny obyvatele Konga". Dosud přitom vždy tvrdil, že pouze chrání národ Tutsiů před ozbrojenými skupinami rwandských Hutuů, uvedla BBC.

Povstalecký vůdce také oznámil, že odstupuje od mírové dohody podepsané na konci ledna, kterou někteří politici označovali za „historickou".

„Vyzývám konžský lid, aby povstal za svou svobodu, za svou nezávislost. … Naše armáda je dobře vycvičená a disciplinovaná," prohlásil Nkunda.

Až statisíce nových uprchlíků

Jak ale nyní ve své zprávě publikovala lidskoprávní organizace Amnesty International, ani po podpisu lednové mírové dohody se bezpečnostní situace v oblasti nijak významně nezlepšila. Pokračovalo znásilňování, zabíjení i rekrutování dětských vojáků.

Foto: Aktuálně.cz

Dohoda byla po jejím podpisu porušena ve stovkách případů, uvádí Amnesty International.

V posledních týdnech navíc znovu vypukly boje mezi armádou a povstaleckými skupinami, které vyhnaly z domovů více než 100 tisíc dalších lidí. Podle jiných zdrojů uteklo z domovů kvůli násilnostem ve východních oblastech od začátku roku více než půl milionu lidí.

Po podepsání mírové dohody, která měla ukončit konflikt na východě Demokratické republiky Kongo, vládní vojáci i ozbrojené skupiny stále zabíjejí, znásilňují, unášejí a mučí civilisty, tvrdí tato lidskoprávní organizace ve zprávě nazvané „Pro ženy a děti válka neskončila".

Amensty International  monitorovala situaci zejména v únoru a březnu, tedy krátce po podpisu mírové dohody. Na základě očitých svědectví a dalších zdrojů z místa sepsala nyní uveřejněnou zprávu.

Rebelové stále rekrutují dětské vojáky, tvrdí AI
Rebelové stále rekrutují dětské vojáky, tvrdí AI | Foto: Reuters

Rys konžské války: brutální násilí na ženách

Bezpečnostní situace zůstává naprosto nedostatečná a situace v oblasti lidských práv je děsivá, uvádí organizace.

Rysem dlouhotrvajícího konfliktu na východě Konga je brutální násilí páchané na ženách. Podle Amnesty International počet znásilněných žen a náctiletých dívek během dlouhotrvajícího konfliktu nelze přesně určit. 

Například podle statistik OSN však bylo v roce 2007 každý měsíc v oblasti znásilněno asi 350 žen. Komise pro boj proti sexuálnímu násilí v provincii Severní Kivu zaznamenala jen v dubnu 2008 okolo 800 nových sexuálně motivovaných útoků.

Po podpisu mírové dohody byly znásilněny tisíce žen a dívek a ozbrojenci rekrutovali stovky dětských vojáků, často pomocí únosů, píše se v právě vydané zprávě Amnesty International.

Autor zprávy Andrew Philips ve stanici Hlas Ameriky uvedl, že od roku 2003, kdy došlo ke skončení bojů na většině území Demokratické republiky Kongo, došlo k odzbrojení asi 30 tisíc dětských vojáků. To se však netýká regionu Severní Kivu, kde konflikt nadále pokračuje. Odhaduje se, že je nyní v zemi asi 3 až 6 tisíc dětských vojáků.

Nejhorší válka půlstoletí?

Amnesty International stejně jako před několika týdny OSN a EU proto vyzvala všechny ozbrojené skupiny a vládní vojska k dodržování mírové dohody a pokračování mírového procesu.

Konflikt v Demokratické republice Kongo je považován za jednu z nejhorších válek půlstoletí. Následkem bojů a s tím spojených útrap, jakými je například podvýživa, zemřelo podle Mezinárodního výboru pro uprchlíky asi 5,5 milionu lidí. Situace na většině území se stabilizovala v roce 2003, boje ve východní části země ale pokračují.

O ochranu obyvatel se snaží jedna z největších mírových misí OSN, která má v Demokratické republice Kongo asi 17 tisíc příslušníků jednotek.

Další články o Africe najdete v rubrice Aktuálně.cz: AFRIKA 

 

Právě se děje

Další zprávy