Nový objev: Virus HIV existoval už před 100 lety

Martin Novák Martin Novák
3. 10. 2008 15:05
Dosud vědci kladli počátky nemoci do 30.let
Počátky AIDS jsou spojené s Belgickým Kongem, dnes Demokratickou republikou Kongo.
Počátky AIDS jsou spojené s Belgickým Kongem, dnes Demokratickou republikou Kongo. | Foto: Reuters

Kinshasa - Ačkoli nemoc AIDS byla poprvé identifikována a popsána až v roce 1981 ve Spojených státech, mezi lidmi se „potichu" šířila už celá desetiletí předtím.

Virus HIV začal svoji cestu kolem světa ve střední Africe a dosud vědci soudili, že se tak stalo někdy ve třicátých letech minulého století.

Nové objevy a výzkumy ale teď skýtají jiný pohled. Virus koloval mezi lidmi už mnohem dříve. Patrně už od doby kolem roku 1910, ale možná také už kolem roku 1894.

Proč taková změna? Tým odborníků z Arizonské univerzity v Tucsonu totiž našel během svého bádání v Demokratické republice Kongo (za koloniálních časů nazývané Belgické Kongo) vzorky viru HIV, pocházející z těla místní ženy v roce 1960.

Celosvětovým dnem boje proti AIDS je první prosinec.
Celosvětovým dnem boje proti AIDS je první prosinec. | Foto: Reuters

Virus nalezli v depozitáři Anatomického ústavu v konžské metropoli Kinshase. Analýzou zjistili, že  se musel šířit už někdy na přelomu devatenáctého a dvacátého století.

Nyní se tak rozšíření AIDS dává do souvislosti se vznikem větších měst v této části střední Afriky. Časově to odpovídá: Kinshasa (tehdy ovšem ještě jako Léopoldville podle belgického krále) byla založena v roce 1881, Brazzaville v sousedním franouzském Kongu ještě o rok dříve a Yaoundé v sousedním Kamerunu v roce 1890.

HIV se objevil v Kinshase tak, že jej nakažená osoba přinesla z okolních vesnic. A ve městech se pak šíření zrychlovalo.

 

„Rychlý růst koloniálních měst přispěl tomu, že se tento region stal epicentrem AIDS," uvádějí ke svým poznatkům vědci v časopise Nature.

Virus HIV zřejmě přešel na lidi ze šimpanzů. Do dnešního dne podle odhadů Světové zdravotnické organizace zemřelo na AIDS 25 milionů lidí a dalších 33 milionů osob je HIV pozitivní.

 

Právě se děje

Další zprávy