JAR má dovést k volbám nový prezident, který nevadí

Pavel Vondra
23. 9. 2008 10:07
Funkce se po Mbekiho rezignaci ujme Kgalema Motlanthe
Kgalema Motlanthe na tiskové konferenci v Johannesburgu
Kgalema Motlanthe na tiskové konferenci v Johannesburgu | Foto: Reuters

Kapské Město - Do funkce prezidenta Jihoafrické republiky, na kterou o víkendu rezignoval Thabo Mbeki, nastoupí místopředseda vládního Afrického národního kongresu (ANC) Kgalema Motlanthe.

Potvrdila to dnes v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Talk Radio 702 mluvčí ANC Jessie Duarte. Už v pondělí se na tom domluvila parlamentní frakce ANC.

Motlanthe, který dosud zasedal v kabinetu jako ministr bez portfeje, má zemi dovést k řádným volbám plánovaným na duben příštího roku.

Přijatelný pro všechny

Motlanthe je levicově smýšlející intelektuál, odborářský aktivista a dlouholetý bojovník proti apartheidu, který strávil několik let v nechvalně proslulé věznici na ostrově Robben Island.

Čtěte původní reportáž:  Na ostrově, kde věznili Mandelu, se lidem nechce žít

Podle agentury Reuters je považován za člověka, který dokáže ANC sjednotit, neboť jej uvnitř největší jihoafrické strany respektují jak populističtí radikálové, tak zástupci byznysu.

Za dobrou volbu jej označila i předsedkyně největší opoziční strany v zemi, Demokratické aliance, Helen Zille.

Prezident Thabo Mbeki oznamuje svou rezignaci v projevu k národu, který přenášela živě jihoafrická televize
Prezident Thabo Mbeki oznamuje svou rezignaci v projevu k národu, který přenášela živě jihoafrická televize | Foto: Reuters

Parlament by měl o novém, přechodném prezidentovi hlasovat ve čtvrtek. Zatím však není jasné, kdo se stane Motlantheho viceprezidentem. Mbekiho blízká spolupracovnice Phumzile Mlambo-Ngcuka totiž ve své funkci rovněž končí.

Mbeki - věčný Zumův rival

Mbeki oficiálně oznámil svou rezignaci v nedělním televizním projevu k národu. Již v sobotu ale potvrdil, že se podřídí přání výkonného výboru ANC, který jej k takovému kroku vyzval.

Čtěte také: Prezident JAR složí funkci. Přeje si to jeho strana

Tlak na odstoupení Mbekiho vzrostl poté, co soud v Pietermaritzburgu před deseti dny rozhodl o zastavení trestního stíhání úřadujícího šéfa ANC a někdejšího Mbekiho viceprezidenta Jacoba Zumy s tím, že prokuratura zjevně pracovala na politickou objednávku.

Čtěte také: Zuma obžalován nebude, jeho cesta k moci je volná 

Roli hlavního manipulátora měl podle zasvěcených sehrát právě Mbeki, čemuž nasvědčuje i skutečnost, že Zumovo trestní stíhání bylo obnoveno krátce po jeho vítězství nad Mbekim v boji o předsednický post ve straně na prosincovém sjezdu ANC v Polokwane.

Čtěte také: V souboji titánů zvítězil nad Mbekim Zuma 

Motlanthe - věrný Zumův pobočník

Jacob Zuma - pravděpodobný vítěz příštích prezidentských voleb
Jacob Zuma - pravděpodobný vítěz příštích prezidentských voleb | Foto: Reuters

Kgalema Motlanthe byl na stejném sjezdu zvolen na post místopředsedy strany, když porazil protikandidáta z Mbekiho tábora.

Motlanthe byl také jediným vysokým představitelem ANC, který v roce 2005 protestoval, když Mbeki odvolal Zumu z funkce viceprezidenta kvůli podezření z korupce.

Všeobecně se předpokládá, že po dubnových volbách se prezidentem stane právě Zuma coby úřadující šéf ANC. Jelikož ale není členem parlamentu, nemůže do funkce nastoupit už nyní. 

 

Právě se děje

Další zprávy