Průlom v Zimbabwe: Mugabe se podělil o moc s opozicí

mih
15. 9. 2008 11:40
Smlouva by měla vyřešit dlouhodobou politickou krizi
Za týden to budou rovné dva měsíce, co si Mugabe s Tsvangiraiem poprvé podal ruku. Nyní se mají podělit o výkonnou moc v zemi
Za týden to budou rovné dva měsíce, co si Mugabe s Tsvangiraiem poprvé podal ruku. Nyní se mají podělit o výkonnou moc v zemi | Foto: Reuters

Harare - Dlouholetý vládce Zimbabwe Robert Mugabe, vůdce tamní opozice Morgan Tsvangirai a šéf opoziční frakce Arthur Mutambara v pondělí v metropoli Harare podepsali dohodu o rozdělení moci.

Historická dohoda by zemi měla vyvést z hluboké politické krize.

Ta se vyhrotila na jaře letošního roku, když Tsvangirai po vítězství v prvním kole prezidentských voleb ze souboje o post hlavy státu před druhým kolem odstoupil - údajně kvůli násilnostem páchaným na přívržencích opozice.

Čtěte podrobnosti: Teror v Zimbabwe přiměl Mugabeho oponenta odstoupit

Rozdělení moci

Dohodu o rozdělení moci pomohl dojednat prezident sousední Jihoafrické republiky Thabo Mbeki. Podobná dohoda letos ukončila také politickou krizi v Keni.

Podle smlouvy Robert Mugabe zůstane prezidentem a nadále má kontrolovat například armádu.

Foto: Aktuálně.cz

Tsvangirai se stane premiérem a bude mít v kompetenci například dohled nad policií.

Mugabeho strana Zanu-PF podle dosud známých detailů dohody ovládne 15 ministerstev, opoziční Hnutí za demokratickou změnu (MDC) spolu s Mutambarovou frakcí, jež se od hlavního proudu strany před časem oddělila, získá 16 ministerstev.

Komentátoři upozorňují, že dohoda je velmi křehká. Někteří přívrženci opozice už uvedli, že ústupky jsou příliš velké. Tsvangirai ani Mugabe dosud dohodu oficiálně nekomentovali.

Korespondent britské stanice BBC v oblasti Adam Mynott uvádí, že dohoda skutečně zajišťuje Mugabemu a Tsvangiraiovi zhruba rovný podíl na moci. Podle něj budou rozhodující detaily dohody, které dosud nejsou známy.

Přečtěte si Mugabeho příběh: Od tolerantního hrdiny k tyranovi

Země je ekonomicky na dně

Někteří mezinárodní dárci už oznámili, že v případě dohody obnoví pomoc zemi. O Zimbabwe měli v pondělí jednat také ministři zahraničí EU, otázku možného přehodnocení sankcí ale odložili na říjen.

V kdysi relativně prosperující jihoafrické zemi zkolabovala ekonomika.

Inflace dosáhla více než 11 milionů procent a od roku 2000 produkce potravin a dalšího zboží poklesla o více než polovinu. Miliony obyvatel kvůli ekonomické krizi utekly ze země.

Počet chudých lidí vzrostl - za dolar nebo méně na den přežívá odhadem 80 procent z asi desetimilionové populace země.

Do ekonomické krize přivedl Zimbabwe v posledních letech režim prezidenta Roberta Mugabeho, který zemi vládne od roku 1980.

Čtěte také: Milionová inflace v Zimbabwe žene zemi do záhuby

 

Právě se děje

Další zprávy