Zuma obžalován nebude, jeho cesta k moci je volná

12. 9. 2008 16:03
Jihoafrický soud zamítl obvinění šéfa ANC z korupce
Jacob Zuma zdraví své příznivce před budovou soudu v Pietermaritzburgu poté, co soudce vyhověl jeho žádosti, aby bylo zastaveno jeho trestní stíhání
Jacob Zuma zdraví své příznivce před budovou soudu v Pietermaritzburgu poté, co soudce vyhověl jeho žádosti, aby bylo zastaveno jeho trestní stíhání | Foto: Reuters

Pietermaritzburg - Soudce v jihoafrickém Pietermaritzbrugu dnes zamítl obvinění šéfa vládnoucího Afrického národního kongresu (ANC) Jacoba Zumy z korupce, nezákonného vymáhání peněz a finančních podvodů.

Soudce vyhověl žádosti Zumových právníků, kteří napadli postup prokuratury a svého klienta soudu představili jako oběť politického spiknutí.

"Nejsem přesvědčen, že stěžovatelovo tvrzení o politickém pozadí jeho stíhání je nepravdivé," uvedl soudce Chris Nicholson, který zároveň státu uložil zaplatit za Zumu veškeré soudní výlohy.

Zumův advokát Kemp J. Kemp verdikt komentoval slovy, že obhajoba nikdy nepochybovala o svém úspěchu.

Příští prezident

Zumovi, který už v minulosti zastával funkci viceprezidenta, z níž jej úřadující prezident Thabo Mbeki uvolnil právě kvůli podezření z korupce, se tak otevřela cesta k moci.

Coby šéf suverénně nejsilnější strany v zemi je totiž hlavním favoritem na vítězství v příštích prezidentských volbách, které se v JAR budou konat v dubnu či květnu příštího roku. Mbeki už podle ústavy znovu kandidovat nemůže.

Zuma Mbekiho porazil v ostře sledovaném souboji o předsednictví ANC loni v prosinci. Krátce nato státní prokuratura, v níž má Mbeki údajně své spojence, předložila vůči Zumovi novou obžalobu vztahující se k případům, které už soud v minulosti bez výsledku projednával. Poprvé byla obžaloba vůči Zumovi vznesena v roce 2005 po dvouleté přípravě podkladů, o rok později soud případ zastavil.

Zuma se měl zodpovídat z nařčení, že se v roce 1999 nezákonně obohatil na velkém zbrojním kontraktu. Zumův pobočník a finanční poradce Schabir Shaik si za tutéž kauzu odpykává 15letý trest. Podle některých zpráv, které proběhly jihoafrickým tiskem, ale čisté svědomí v tomto ohledu nemá ani sám prezident Mbeki.

Rozbouřené vášně

Rozhodnutí soudu by podle pozorovatelů mělo přispět k uklidnění vášní, které jihoafrickou společností kvůli Zumově případu již delší dobu zmítají.

Kontroverzní karikatura, v níž Jonathan Shapiro alias Zapiro metaforicky zobrazil případ Jacoba Zumy jako znásilnění justičního sytému v Jižní Africe
Kontroverzní karikatura, v níž Jonathan Shapiro alias Zapiro metaforicky zobrazil případ Jacoba Zumy jako znásilnění justičního sytému v Jižní Africe | Foto: Zapiro

„Dovedu si představit, že se lidem poměrně uleví, že ta bouře už je pryč. Soudy jsou v této zemi vesměs respektovány," řekl agentuře Reuters politický analytik Brian Kantor ze společnosti Investec Securities.

Úřady už předem povolaly před soudní budovu četné policejní posily v obavách z možných nepokojů. Zumovi příznivci se do Pietermaritzburgu začali sjíždět ze širokého okolí už ve čtvrtek. Místo protestů nyní budou podle svých slov slavit.

Dá se však očekávat, že osvobození Zumy vyvolá v některých kruzích i kritiku. Rozpolcenost společnosti v nahlížení na celý případ dobře ilustruje skandál, který propukl poté, co list Sunday Times ve svém posledním vydání otiskl kresbu populárního jihoafrického karikaturisty Jonathana Shapira alias Zapira.

Ten postup Zumových právníků a jeho politických spojenců z řad Afrického národního kongresu, jeho mládežnického křídla ANCYL, Jihoafrické komunistické strany a odborových svazů COSATU vykreslil jako "znásilnění justičního systému". Dočkal se za to mimo jiné nařčení z rasismu a podrývání demokracie.

 

Právě se děje

Další zprávy