Zlom v Angole: Opozice uznala volební porážku

mih
9. 9. 2008 15:55
Země prošla testem, návrat k občanské válce nehrozí
Před volebními místnostmi se tvořily fronty
Před volebními místnostmi se tvořily fronty | Foto: Reuters

Luanda - Nejvýraznější angolská opoziční strana a bývalá vzbouřenecká skupina Unita uznala výsledky pátečních voleb - a tedy i svou porážku.

Jak informuje britská BBC, Unita zároveň poděkovala Angolanům za účast v prvních celostátních volbách po 16 letech.

Po sečtení asi 80 procent hlasů získala vládnoucí strana Lidové hnutí za osvobození Angoly (MPLA) 82 procent hlasů a Unita 10,5 procenta hlasů. To by znamenalo, že MPLA například může změnit ústavu.

Volební podvody? Nejsou důkazy

V posledních volbách v roce 1992 Unita odmítla porážku přijmout, což vyústilo v obnovení občanské války, která poté trvala až do roku 2002.

Také po nynějších volbách zprvu Národní svaz za úplnou nezávislost Angoly (Unita) výsledek zpochybnil. Požadoval, aby se v metropoli Luandě volby konaly znovu. Volební komise však požadavek Unity odmítla. Podle ní totiž nejsou důkazy o tom, že by došlo k volebním podvodům.

Pozorovatelé už dříve upozorňovali, že návrat k občanské válce je nyní nepravděpodobný.

Čtěte více: Volby v Angole měly být příkladně demokratické, nebudou 

„Navzdory všemu, co se stalo, vedení Unity akceptuje výsledky voleb a doufá, že vítězná strana MPLA bude vládnout v zájmu všech Angolanů," prohlásil lídr Unity Isaias Samakuva, který vládnoucí straně poblahopřál k vítězství.

Foto: Aktuálně.cz

Jeden z pozorovatelů tamního dění toto prohlášení nazval "zlomovým".

Páteční volby v Angole totiž byly označovány za klíčový test stability a demokratizace země, jež se potýká s následky 27 let trvající občanské války, při které zahynulo asi půl milionu lidí.

Bez násilností, ale chaoticky

Volby proběhly bez násilností, i když v mnoha volebních místnostech hlasování probíhalo chaoticky, s frontami lidí, kteří čekali na odevzdání svého hlasu. Některé volební místnosti vůbec nebyly otevřeny.

Objevila se i podezření, že volby nebyly zcela demokratické. Vládní strana MPLA například spustila před volbami velkou kampaň, podle opozice placenou ze státních peněz. Organizace Human Rights Watch zaznamenala i vyhrožování politickým odpůrcům.

EU dosud nevydala závěrečnou zprávu svých pozorovatelů o průběhu voleb, za neplatné je však neoznačila. Předseda Evropské komise José Manuel Barroso už nicméně prohlásil, že angolské parlamentní volby „byly krokem pro upevnění demokracie a důležitým prvkem pro mír, stabilitu a socio-ekonomický rozvoj". 

MPLA vládne Angole od zisku nezávislosti na Portugalsku v roce 1975. Její hlavní postavou je dlouholetý angolský prezident José Eduardo dos Santos.

Více o volbách v Angole:

Angola, ilustrační foto
Angola, ilustrační foto | Foto: Reuters
První volby po 16 letech. Angola testuje demokracii
Foto: Aktuálně.cz
Blog původem angolského faráře o tamních volbách
 

Právě se děje

Další zprávy