Volby v Angole měly být příkladně demokratické, nebudou

gaz
7. 9. 2008 14:51
Výsledky prvního hlasování od roku 1992 zpochybněny
Zmatky při hlasování v Luandě donutily vládu prodloužit hlasování o jeden den
Zmatky při hlasování v Luandě donutily vládu prodloužit hlasování o jeden den | Foto: Reuters

Luanda - První parlamentní volby v Angole po šestnácti letech vyhrála vládnoucí strana Lidové hnutí za osvobození Angoly (MPLA).

Předběžné výsledky podle volební komise ukazují, že na celostátní úrovni získala téměř 82 procent hlasů. Vítězství prý zaznamenala i na úrovni provincií.

Porážku však odmítl uznat opoziční Národní svaz pro úplnou nezávislost Angoly (UNITA), který proti MPLA vedl občanskou válku v letech 1975 až 2002. Vyžádala si půl milionu mrtvých.

Čtěte více: První volby po 16 letech. Angola testuje demokracii

Angola se stala ropnou mocností, k chudým se však nedostalo nejen nové bohatství, ale ani benzin
Angola se stala ropnou mocností, k chudým se však nedostalo nejen nové bohatství, ale ani benzin | Foto: Reuters

Neregulérní volby ve zkorumpované zemi?

Šéf UNITA Isaias Samakuwa tvrdí, že výsledky nereflektují vůli angolského lidu. Jeho strana získala pouze lehce přes 10 procent hlasů.

UNITA oznámila, že výsledky napadne u ústavního soudu.

Prezident a vůdce MPLA José Eduardo dos Santos, který vládne autoritářskou rukou už od roku 1979, doufal, že hlasování vylepší pověst země v zahraničí a přitáhne do Angoly zahraniční investory, které nový člen ropného kartelu OPEC potřebuje.

Většímu přílivu investic nyní brání nejen nestabilní situace v nepříliš demokratické zemi, ale taká slabý právní systém a obrovská korupce. Podle Transparency International je angolský režim mezi deseti nejzkorumpovanějšími na světě.

Déjà vu z 1992?

Poslední kolo války vypuklo po posledních volbách roku 1992 poté, co UNITA odmítla uznat výsledky tehdejších voleb, ve kterých také vyhrála MPLA.

Analytici se však v současnosti obnovení konfliktu neobávají a upozorňují na slabost opozice a šest let, které od formálního ukončení bojů uplynuly. Mají však strach z narušení křehké rovnováhy, která v zemi v posledních letech panovala.

Hlasování začalo v pátek, kvůli zmatkům ve volebních místnostech v hlavním městě Luandě však bylo protaženo až do soboty.

Konečné výsledky jsou očekávány na konci příštího týdne.

 

Právě se děje

Další zprávy