EU ignoruje roli Francie v naší genocidě, tvrdí Rwanda

Roman Gazdík
7. 8. 2008 17:30
Podle Rwandy francouzští vojáci zabíjeli a znásilňovali
Rwandští demonstranti pálí francouzskou vlajku na protest proti obvinění prezidenta Kagameho u francouzských soudů
Rwandští demonstranti pálí francouzskou vlajku na protest proti obvinění prezidenta Kagameho u francouzských soudů | Foto: Reuters

Kigali - Státy Evropské unie ignorují roli, kterou při největší genocidě od konce druhé světové války sehrála země z jejich středu - Francie. Tvrdí to rwandská vláda, podle níž musejí být údajní francouzští spolutvůrci masakrů pohnáni k zodpovědnosti.

V rozhovoru pro britský deník Daily Telegraph to řekla ministryně zahraničí africké země Rosemary Museminaliová.

Během tří měsíců na jaře roku 1994 zahynulo ve Rwandě rukama hutuských milic Interahamwe mezi půl milionem a milionem Tutsiů a umírněných Hutuů.

Podle pětisetstránkové zprávy, na které pracovala rwandská komise dva roky, francouzští vojáci milice cvičili a přímo se účastnili zabíjení, znásilňování a mučení obyvatelstva.

Francie zprávu odmítla a označila ji za "nepřijatelnou".

Mezi obviněnými Mitterand či Villepin

"Evropští vůdci jsou ochotni se bavit o Dárfúru a Zimbabwe, ale zdá se, že nikoli o Rwandě," tvrdí Museminaliová. "Je třeba se evropských vůdců ptát, co udělají ohledně této zprávy... Genocida není pouze zločin proti Rwandě, ale zločin proti lidskosti."

Zpráva přímo zmiňuje 33 francouzských vojáků a politiků, kteří by měli být pohnáni k zodpovědnosti.

Jsou mezi nimi i tehdejší prezident Francois Mitterand (ten je však už po smrti) a premiér Édouard Balladur. Také dvojice pozdějších premiérů: Alain Juppé a Dominique de Villepin.

Paul Kagame
Paul Kagame | Foto: Reuters

Podle zprávy francouzská vláda pomohla hutuským milicím politicky, diplomaticky i přímo. Interahamwe měly být cvičeny v pěti domech, které armáda Francie používala jako kasárna.

Vyšetřování francouzského parlamentu z roku 1998 obvinění Francie ze spoluúčasti na genocidě odmítlo.

Podle listu International Herald Tribune (IHT) však parlament přiznal, že Paříž byla do roku 1994 jedním z největších dodavatelů zbraní pro hutuský režim. Francouzští vojáci také prezidentu Juvénalu Habyarimanovi pomáhali bojovat proti tutsijským povstalcům z Rwandské vlastenecké fronty (RPF).

Jde o pomstu, tvrdí Paříž

Francie upozorňuje, že současná zpráva může být pomstou za obvinění, kterému u francouzských soudů čelí bývalý šéf RPF a současný prezident země Paul Kagame.

Ten je obžalován, že 6. dubna 1994 sestřelil letadlo s Habyarimanou, což genocidu rozpoutalo.

Rovněž je prý možné, že se Kagame snaží odvést pozornost od své vlastní role v zavraždění 30 000 Hutuů.

K němu došlo poté, co RPF po třech měsících porazila rwandskou vládu a vyhnala řádící milice Interahamwe do sousedního Konga.

Hodnověrnost francouzským tvrzením přidala i lidskoprávní organizace Human Rights Watch.

"Načasování této zprávy není náhodné," prozradil IHT prezident organizace Kenneth Roth. "Snaží se nastolit nové téma a zahnat mezinárodní komunitu do defenzivy ve chvíli, kdy roste mezinárodní tlak na souzení (členů) RPF."

 

Právě se děje

Další zprávy