Afrika vyzvala Mugabeho, aby vytvořil vládu jednoty

pav
1. 7. 2008 22:00
Ať jdou k čertu, vzkázal Mugabeho mluvčí kritikům
George Chiramba, mluvčí prezidenta Mugabeho, v obležení reportérů v dějišti summitu Africké unie, egyptském přímořském letovisku Šarm aš-Šajch
George Chiramba, mluvčí prezidenta Mugabeho, v obležení reportérů v dějišti summitu Africké unie, egyptském přímořském letovisku Šarm aš-Šajch | Foto: Reuters

Šarm aš-Šajch - Summit šéfů států a vlád 53 členských zemí Africké unie ustál svou kritickou fázi - státníci se shodli na rezoluci, která vyzývá Mugabeho, aby vytvořil vládu národní jednoty a začal vyjednávat.

Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na zdroje obeznámené s průběhem jednání v egyptském Šarm aš-Šajchu.

Výsledky voleb, které se v zemi konaly minulý pátek, světové společenství ostře odmítlo. Rezoluci předložila Tanzanie, která unii momentálně předsedá, spolu se Svazijskem a Angolou.

Čtěte také: Zimbabwe je pro Afriku momentem pravdy, říká OSN

Nový předseda Evropské unie - Francie - navíc prohlásila, že uzná pouze vládu vedenou opozičním vůdcem Morganem Tsvangiraiem.

Podle dřívějších zpráv byli státníci Africké unie rozděleni v pohledu na to, jaký postup v případě Zimbabwe zvolit.

Tamní prezident Robert Mugabe, který se prohlásil za legitimního vítěze voleb i přesto, že opozice hlasování bojkotovala, má mezi africkými státníky řadu zastánců coby někdejší hrdina antikoloniálního boje za nezávislost.

Robert Mugabe na summitu AU v Šarm aš-Šajchu
Robert Mugabe na summitu AU v Šarm aš-Šajchu | Foto: Reuters

Prezident západoafrické Sierry Leone Ernest Bai Koroma, který patří mezi Mugabeho kritiky, v rozhovoru pro BBC prohlásil, že Unie by měla "zcela jednoznačně odsoudit, co se (v Zimbabwe) stalo".

Podle Koromy by měli sousedé Zimbabwe Mugabeho přimět k zahájení přímých rozhovorů s opozičním předákem a vítězem prvního kola prezidentských voleb Morganem Tsvangiraiem o vytvoření přechodné vlády a vypsání nových voleb.

Mugabeho mluvčí George Chiramba ale tuto myšlenku, označovanou za "keňský scénář" v narážce na řešení povolebního patu v Keni počátkem roku, odmítl.

Čtěte více: Keňa má vládu národní jednoty. Krize je u konce

"Keňa je Keňa. Zimbabwe je Zimbabwe. U nás máme vlastní historii dialogu a řešení politických nesnází. Zimbabwskou cestou, nikoli keňskou," prohlásil Chiramba, který také odmítl západní kritiku Mugabeho režimu.

"Ať se jdou bodnout. Třeba milionkrát. Nemají do zimbabwské politiky co mluvit," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy