Nigerijští povstalci přestanou útočit na ropné giganty

gaz, Reuters
24. 6. 2008 8:15
Produkce osmého největšího vývozce klesla na polovinu
Povstalci z delty řeky Niger
Povstalci z delty řeky Niger | Foto: Reuters

Abuja - Hnutí za emancipaci nigerijské delty (MEND), které útočí na instalace ropných společností v deltě řeky Nigeru, vyhlásilo od půlnoci jednostranné příměří.

Stalo se tak jen několik dní poté, co ozbrojenci provedli jeden ze svých vůbec nejspektakulárnějších útoků.

"S platností od půlnoci 24. června bude MEND až do odvolání dodržovat jednostranné příměří v oblasti delty Nigeru v Nigérii," stojí v prohlášení, ze kterého citovala agentura Reuters.

Útoky na ropovody jsou v Nigérii na denním pořádku
Útoky na ropovody jsou v Nigérii na denním pořádku | Foto: Reuters

Povstalci údajně vyhověli přáním "starších", podle kterých má "mír a dialog dostat další šanci". Účast na vládou ohlášeném mírovém summitu však podmiňují propuštěním svého vůdce Henryho Okaha. Ten teď stojí před soudem.

Chromý ropný průmysl

Povstalcům se útoky na ropná zařízení, ropovody a únosy pracovníků energetických gigantů podařilo částečně ochromit produkci ropy osmého největšího exportéra této suroviny.

Podle ministra pro ropný průmysl Odeina Ajumogobia produkovala Nigérie před posledními útoky 1,8 milion barelů ropy denně. Tedy méně než dvě třetiny toho, co je možné.

Povstalci upozorňují, že ačkoliv je cena ropy na rekordní úrovni, sami obyvatelé delty z této konjunktury nic nemají. A to prý chtějí změnit. Situace v deltě je ale velmi nepřehledná a povstalecké hnutí nejednotné.

Útok 120 kilometrů od pobřeží

Dosud ropní giganti považovali za bezpečné alespoň své těžební věže na volném moři. Minulý týden však MEND přinutil společnost Royal Dutch Shell, aby uzavřela kohoutky svého pole Bonga, které je vzdálené 120 kilometrů od pobřeží.

Nigirijská sněmovna se po útoku, který odstavil pole o rozloze 60 čtverečních kilometrů, v pondělí sešla, aby novou hrozbu prodiskutovala na zvláštním zasedání.

Čtvrteční útok na Bongu a sobotní na ropovod amerického Chevronu omezil produkci ropy v zemi o dalších 320 barelů denně, tedy na polovinu. Trhy teď na zprávu o příměří zareagovaly příznivě a cena ropy klesla.

 

Právě se děje

Další zprávy