Teror v Zimbabwe přiměl Mugabeho oponenta odstoupit

Red zah
22. 6. 2008 15:50
V Zimbabwe prý nejsou možné svobodné volby
Lidé pročítají noviny, které uveřejnily předběžné výsledky voleb
Lidé pročítají noviny, které uveřejnily předběžné výsledky voleb | Foto: Reuters

Harare - Opoziční vůdce Morgan Tsvangirai oznámil, že odstupuje z voleb v Zimbabwe. Uvedla to agentura Reuters. Důvodem je prý situace v zemi, která neumožňuje svobodné volby.

Tsvangirai se vzdal útoku na prezidentské křeslo také kvůli násilí páchanému na přívržencích jeho strany. Zároveň vyzývá OSN a Africkou unii, aby zasáhly proti genocidě v Zimbabwe.

Opoziční strana Hnutí za demokratickou změnu (MDC) před několika dny oznámila, že čtyři její přívrženci byli uneseni a následně nalezeni mrtví nedaleko metropole Harare. Neznámí pachatelé zavraždili také manželku opozičního politika, který byl dříve zvolen za starostu hlavního města.

Samotný opoziční vůdce Morgan Tsvangirai byl několikrát zatčen a poté znovu propuštěn. Další příznivci opozice zůstávají ve vězení.

Za vraždami podle nich stojí příznivci dosavadního prezidenta Roberta Mugabeho. Podle MDC v poslední době během státem vyvolaných násilností zemřelo nejméně 70 jejích přívrženců a dalších 25 tisíc lidí čelilo útokům a raziím ve svých domovech.

Zimbabwský prezident Robert Mugabe má projev na oslavách nezávislosti.
Zimbabwský prezident Robert Mugabe má projev na oslavách nezávislosti. | Foto: Reuters

Už příští víkend se koná druhé kolo prezidentské volby. První se konalo v březnu, ale za řady podezřelých okolností bylo protahováno. Nakonec zvítězil právě opoziční předák Morgan Tsvangrai, který ale nedosáhl nadpoloviční většiny hlasů. Současný vládce Robert Mugabe prohlašuje, že opozici vládu nikdy nepředá, i kdyby kvůli tomu měl v zemi rozpoutat občanskou válku.

Robert Mugabe vládne v Zimbabwe už 28 let a zemi dovedl do ekonomické krize, kdy inflace přesahuje 165 tisíc procent.

 

Právě se děje

Další zprávy