Zapomenuté války: Uganda 20 let trpí bez zájmu světa

Zdeněk Mihalco
5. 7. 2008 22:25
Z chlapců cvičí vojáky, dívky jsou sexuální otrokyně

Gulu - Přes 20 let chce Joseph Kony v africké Ugandě svrhnout vládu.

Prohlašuje, že chce v zemi zavést křesťanskou vládu vycházející z biblického desatera a že je prorokem, který komunikuje s duchy a plní jejich přání. Mezi jeho podřízenými se šíří zvěsti, že má nadpřirozené schopnosti a umí číst myšlenky.

Z jeho brutální Armády Božího odporu (LRA) mají strach miliony lidí na severu Ugandy, jihu Súdánu, Demokratické republice Kongo a Středoafrické republice.

Dobrovolně do armády Josepha Konyho nikdo vstoupit nechce. A tak jeho bojovníci přepadávají vesnice a své stoupence získává únosy dětí.

Z chlapců poté brutálními praktikami a rituály vychovává dětské vojáky, kteří mají za úkol zabíjet své sousedy, rodiče, rozřezávat i jíst části jejich těl a unášet další děti. Dívky mu a jeho pobočníkům slouží jako sexuální otrokyně.

Sám Kony si údajně z unesených dívek vybírá své manželky, kterých měl už přes šedesát.

Podvyživené dítě v nemocnici ve městě Matany na severovýchodě Ugandy
Podvyživené dítě v nemocnici ve městě Matany na severovýchodě Ugandy | Foto: Reuters

22 let utrpení

Uganda je rozdělenou zemí. Zatímco jih je stabilní a tamní ekonomika rychle roste, na chudém severu přes dvacet let pokračuje jedna z nejbrutálnějších válek současnosti.

Venkov pustne, lidé utíkají do měst, která střeží ugandská armáda. V některých částech země válka, záplavy a rostoucí ceny potravin způsobily hladomor - během posledních měsíců tam hlady zemřelo několik desítek lidí.

Během 22leté války až dva miliony lidí utekly ze svých domovů a desetitisíce lidí zemřely.

Konflikt začal v roce 1986, kdy došlo v Ugandě ke svržení prezidenta z kmene Ačolů. Toto etnikum pak vytvořilo několik svých povstaleckých skupin - a jednou z nich bylo i hnutí, jehož členem byl právě Kony, taktéž příslušník kmene Ačolů.

Dlouhou dobu Konyho armádu podporovala vláda jižního Súdánu, i ta mu však nyní vyhlásila válku.

Mezinárodní organizace obviňují LRA z řady válečných zločinů - včetně znásilňování, mučení či znetvořování těl a usekávání končetin. LRA stojí za únosem asi 20 tisíc (podle jiných zdrojů 60 tisíc) dětí.

Joseph Kony
Joseph Kony | Foto: Wikipedia Commons

Mír? Nechci

Konyho armáda pustoší venkov i za hranicemi Ugandy - v jižním Súdánu, Středoafrické republice i Demokratické republice Kongo, kde se pravděpodobně vůdce povstalců nyní ukrývá. Podle organizace Amnesty International tam LRA unesla jen za poslední měsíce nejméně 350 dětí.

Přesto už vliv Armády božího odporu hlavně v Ugandě slábne. Sever Ugandy nyní žije v relativním míru. Kony se přesunul za hranice.

Státy se dohodly na společné válce proti Konyho armádě. Ta je však ukrytá v těžko přístupných oblastech a podle specialistů na dění v oblasti má vojenský zásah malou šanci na úspěch. 

V posledních dvou letech rovněž probíhala mírová jednání. V dubnu se schylovalo k uzavření definitivní dohody. V nepřístupné oblasti na jihu Súdánu tamní úřady vystavěly speciální tábor. Jenže na ceremonii, kde se smlouva měla podepsat, Kony nepřišel.

Konyho stíhá Mezinárodní trestní soud, svůj zvláštní tribunál pro LRA zřídila také Uganda. Vůdci Armády Božího odporu se před soud nechce.

Jedna z nejdelších světových válek pokračuje.

 

Právě se děje

Další zprávy