V JAR vypukly násilnosti. Bandy vraždí cizince

mih
19. 5. 2008 18:17
Centrum metropole se změnilo ve válečnou zónu
Hodiny s portrétem Nelsona Mandely. Jeho duhový motýlek odkazuje k vizi duhového národa, kde vedle sebe mají žít v harmonii všechna etnika bez rozdílu
Hodiny s portrétem Nelsona Mandely. Jeho duhový motýlek odkazuje k vizi duhového národa, kde vedle sebe mají žít v harmonii všechna etnika bez rozdílu | Foto: Pavel Vondra

Johannesburg - V Jihoafrické republice vypukly násilnosti namířené proti cizincům.

V metropoli Johannesburgu od soboty zahynulo nejméně 22 lidí. Stovky lidí byly zraněny, šest tisíc cizinců před útoky uteklo, informuje britská BBC.

V pondělí nejméně dvacet domů zločinecké bandy vypálily.

Útoky směřují hlavně proti migrantům ze sousedního Zimbabwe. Ti ze své rodné země utekli kvůli útlaku a chudobě zapříčiněné vládou prezidenta Roberta Mugabeho. V současné době jich v Jihoafrické republice žijí asi tři miliony.

Ani úkryt v kostele není bezpečný

Extremisté cizince obviňují, že stojí za rostoucí kriminalitou a dalšími sociálními problémy.

Podle korespondentky britské BBC se centrum Johannesburgu proměnilo v takřka válečnou zónu, kde hlídkuje řada ozbrojených policistů. Slzným plynem a slepými náboji brání cizince a jejich obchody, které bandy zločinců rabují.

Cizinci se ve strachu schovávají v kostelech a na policejních stanicích. Na jeden z kostelů skupina extremistů zaútočila.

Svědci útoků popisují hrůzné obrazy, kdy například skupina zločinců cizince upálila. Cizinci mají strach. "Jestli se vrátíme na ulici, budou nás chtít zabít," řekl BBC jeden s cizinců pocházející ze Zimbabwe.

Vysoká kriminalita a etnické třenice jsou v Jihoafrické republice dlouhodobým problémem.

Policie zatýká 

Jihoafričtí politici útoky odsoudili. Prezident Thabo Mbeki vytvořil komisi, která bude útoky prošetřovat. Zatím policie zatkla dvě stě lidí.

"Nemůžeme dopustit, aby byla Jihoafrická republika známou kvůli xenofobii," prohlásil Jacob Zuma, který předsedá vládnoucí straně Africký národní kongres (ANC).

 

Právě se děje

Další zprávy