Diktátor Mugabe prohrál volby, jde ale do 2. kola

Reuters, mih
2. 5. 2008 16:38
Oficiální výsledky: Tsvangirai nezískal 50 procent
Morgan Tsvangirai, vůdce opozice
Morgan Tsvangirai, vůdce opozice | Foto: Reuters

Harare - V Zimbabwe se patrně bude konat druhé kolo prezidentských voleb. Volební komise po více než měsíci čekání oznámila oficiální konečné výsledky.

Zvítězil opoziční vůdce Morgan Tsvangirai se ziskem 47,9 procenta hlasů. Nedosáhl tak nadpoloviční většiny hlasů potřebné k vítězství, a bude se muset konat druhé kolo volby.

Dosavadní prezident Robert Mugabe získal podle komise 43,2 procenta hlasů. Bývalý ministr financí Simba Makoni získal 8,3 procenta.

Opozice však výsledky odmítla.

Foto: Aktuálně.cz
Blog: Leonardo Teca:
Světlo na konci tunelu? Možná

Podle propočtů přívrženců opozice získal Morgan Tsvangirai 50,3 procenta hlasů. Takovým ziskem by se stal novým prezidentem Zimbabwe.

"Nesouhlasíme s jejich čísly. Chceme je ověřit," řekl Chris Mbanga, představitel opozičního Hnutí za demokratické Zimbabwe (MDC). Pokud by opozice druhé kolo volby bojkotovala, zvítězil by současný prezident Robert Mugabe.

Podle informací zahraničních médií se v pátek mají sejít představitelé opozice a vlády k jednání, na kterém se pokusí najít řešení současné krize.

Volby se v Zimbabwe konaly 29. března. Od té doby volební komise oddalovala vyhlášení oficiálních výsledků. Opozice obviňovala současného prezidenta Roberta Mugabeho, že se snaží výsledky zmanipulovat.

Opozice také Mugabeho obviňuje, že začal přívržence opozice terorizovat.

Robert Mugabe v Zimbabwe vládne od roku 1980. Dříve relativně prosperující zemi dovedl do hluboké ekonomické krize. Inflace letos přesáhla 100 tisíc procent, čtyři pětiny lidí nemají práci.

 

Právě se děje

Další zprávy