OSN velí do boje s potravinovou krizí. Dokud je čas

mih
29. 4. 2008 17:38
Na okamžitou pomoc krizovým oblastem není dost peněz

Bern - Svět mobilizuje síly a prostředky pro boj s potravinovou krizí.

Velká konference s ústředním tématem potravinové krize právě vrcholí ve švýcarském Bernu. Účastní se jí zástupci významných světových organizací včetně OSN, Světové banky, Světové obchodní organizace a Mezinárodního měnového fondu.

Zástupci těchto organizací představili opatření, která by měla dopady celosvětového zdražování základních potravin zmírnit.

OSN: Rychle potřebujeme miliony navíc

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun v úterý oznámil, že bude stát v čele zvláštní skupiny, která bude hledat řešení potravinové krize.

Současnou prioritou je podle Pan Ki-muna získat 755 milionů dolarů (zhruba 12 miliard korun) pro Světový potravinový program (WFP), který zajišťuje potravinovou pomoc pro 73 milionů lidí v krizových oblastech.

Tato organizace potřebuje výrazně více peněz, protože kvůli obrovskému celosvětovému nárůstu cen základních potravin ze svého rozpočtu nakoupí výrazně méně potravin než dřív.

Prezident Světové banky Robert Zoellick
Prezident Světové banky Robert Zoellick | Foto: Reuters

"Máme slíbených 471 milionů, ale jen 18 milionů je hotovost, kterou máme ihned k dispozici," řekla ředitelka WFP Josette Sheeranová.

Pomoc zemědělcům

Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) chce zemědělcům v nejchudších zemích poskytnout osivo a sazenice za 1,7 miliardy dolarů.

Zástupci Světové banky oznámili, že v příštím roce zdvojnásobí úvěry pro zemědělský sektor v Africe na 800 milionů dolarů.

Prezident Světové banky Robert Zoellick vyzval vlády států, aby deregulovaly trh. Některé chudé země totiž ve snaze zajistit svým obyvatelům dostatek jídla zakázaly vývoz základních plodin za hranice. To však podle Zoellicka vede jen k dalšímu růstu cen. "Přestože ceny pšenice v posledních dnech klesly, ceny rýže, kukuřice i obilí nejspíš zůstanou vysoké," řekl.

Ani nejvýznamnější světoví odborníci se však nedokáží shodnout, zda bude růst cen pokračovat. Například prezident Programu OSN pro životní prostředí Achim Steiner na bernské konferenci prohlásil, že potravin je ve světě dostatek a za růst cen mohou hlavně spekulanti s komoditami.

Foto: Ondřej Besperát
Speciál o potravinové krizi:
Růst cen potravin se stává největším problémem současnosti
 

Právě se děje

Další zprávy