Mugabe zatýká volební úředníky. Prý špatně počítali

gaz
8. 4. 2008 10:34
Stále se čeká na verdikt Nejvyššího soudu
Protesty proti vládě Roberta Mugabeho
Protesty proti vládě Roberta Mugabeho | Foto: Reuters

Harare - Režim zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho začal místo zveřejňování napjatě očekávaných výsledků voleb se zatýkáním úředníků volební komise. Údajně kvůli tomu, že připočítávali hlasy opozičnímu kandidátu Morganu Tsvangiraiovi.

Podle britské televize BBC jich bylo zatčeno nejméně pět. Zdroje z policie tvrdí, že Tsvangiraiovi nelegálně připsali 5000 hlasů.

Soud rozhoduje o volbách

Nejvyšší soud by měl dnes rozhodnout, zdali musí komise výsledky prezidentských voleb neodkladně zveřejnit. Podle zákona se tak mělo stát již v pátek. Komise tvrdí, že soud k tomu nemá pravomoc, to však včera soudci odmítli.

Opoziční Hnutí za demokratickou změnu (MDC) je přesvědčeno o tom, že jejich kandidát Tsvangirai vyhrál již v prvním kole, naopak Mugabeho ZANU-PF tvrdí, že druhé kolo bude nutné. Oficiální výsledky byly zveřejněny u voleb do parlamentu, kde bude mít MDC i společně se svou odštěpenou frakcí 109 křesel, ZANU-PF o dvanáct méně.

Tsvangirai v JAR

Evropská unie a Spojené státy vyzvaly Harare k urychlenému zveřejnění výsledků již minulý týden, klíčový je však zejména postoj sousední Jihoafrické republiky, která hraje v regionu roli garanta demokratického vývoje. Vláda prezidenta Thabo Mbekiho se zatím k povolebnímu vývoji v Zimbabwe vyjadřovala s krajní opatrností.

Tsvangirai se tak nyní do Jižní Afriky rozjel, aby jednal z různými politiky, mimo jiné s předsedou Afrického národního kongresu (ANC) Jacobem Zumou. ANC je nejsilnější stranou v zemi.

Na ostří nože

Opoziční kandidát před svou cestou do Jižní Afriky v novinovém článku napsal, že situace v Zimbabwe je "na ostří nože" kvůli snaze Mugabeho zůstat u moci i po 28 letech v čele země.

Mugabe se mezitím snaží opět hrát na rasovou notu, když prohlásil, že "půda je naše a nesmíme dovolit, aby se dostala zpět do rukou bílých."  Během víkendu stoupenci prezidenta vnikli na území nejméně 18 farem dosud vlastněných bílými farmáři.

Takových farem bylo ještě roku 2000 okol čtyř tisíc, nyní jich zbývá 300. Jejich vyvlastňování je považováno za jeden z klíčových faktorů katastrofální ekonomické situace v zemi.

 

Právě se děje

Další zprávy