Jižní Afriku pobouřilo rasistické video bílých studentů

pav
28. 2. 2008 12:05
Studenti krutým způsobem zesměšnili rasovou integraci
Většinu z přibližně dvaceti tisíc studentů UFS tvoří běloši, škola se však snaží o politiku rasové integrace a na svých webových stránkách se hrdě označuje za lídra transformace
Většinu z přibližně dvaceti tisíc studentů UFS tvoří běloši, škola se však snaží o politiku rasové integrace a na svých webových stránkách se hrdě označuje za lídra transformace | Foto: UFS

Johannesburg/Bloemfontein - Jihoafrická republika je v šoku. Čtrnáct let po pádu apartheidu otřásá zemí skandál, který oživil vzpomínky na vynucenou rasovou segregaci černošské a bělošské populace.

Na veřejnost se včera dostalo video, které loni pořídili studenti Univerzity Svobodného státu (UFS), nejstarší vysokoškolské instituce ve stejnojmenné jihoafrické provincii. Má jít o svérázné vyjádření nesouhlasu s politikou rasové integrace, kterou univerzita prosazuje.

ČTĚTE TAKÉ: Na jihu Afriky padl první trest za apartheid

Šokující pseudorituál

"Búrové (potomci nizozemských přistěhovalců - pozn. red.) na Reitzu (kolej UFS, dříve vyhrazená výhradně pro bílé studenty - pozn. red.) si žili šťastně až do té doby, než dříve znevýhodnění objevili ve slovníku slovo integrace," říká jeden ze studentů v komentáři inkriminovaného videa, z něhož cituje agentura Reuters.

Deník Johannesburg Star informuje o skandálu na Univerzitě Svobodného státu (UFS) na titulní straně
Deník Johannesburg Star informuje o skandálu na Univerzitě Svobodného státu (UFS) na titulní straně | Foto: Johannesburg Star

"Pak byl ale Reitz donucen k integraci, a tak jsme sami začali s procesem výběru," pokračuje.

Následuje zhruba čtyřminutový sestřih simulovaného iniciačního rituálu pro nově přijímané, kterými je pět černých členů úklidového personálu čtyři ženy a jeden muž.

Studenti jim připraví nevábně vyhlížející pokrm, jehož základ pravděpodobně tvoří žrádlo pro psy, a do něhož se jeden ze studentů vymočil. Uklízečky, aniž by tušily, co je uvnitř, se pak na kolenou z kyblíků snaží tuto směsici pozřít.

Z videa není zřejmé, jak je k tomu studenti přesvědčili, ale ženy se chvílemi smějí a nezdá se, že by byly nuceny násilím. Na jiných záběrech jim studenti dávají lahvové pivo.

Nepokoje v areálu školy

Rektor univerzity ještě týž den, co se video objevilo na veřejnosti, vydal prohlášení, v němž se jménem celé školy za incident omluvil a ostře jej odsoudil coby hrubé porušení lidské důstojnosti dotyčného personálu.

Zároveň oznámil, že čtveřice studentů už byla identifikována. Dva z nich loni školu dokončili, zbylí dva, kteří ve studiu pokračují i letos, budou s nejvyšší pravděpodobností vyloučeni. Všem také hrozí trestní stíhání.

Foto: Aktuálně.cz

S odsuzujícími komentáři přispěchali i představitelé politických stran včetně těch opozičních a další veřejní představitelé.

Ani to ale nezabránilo tomu, aby dnes v areálu UFS v Bloemfonteinu v centrální části JAR nedošlo k nepokojům. Pobouření černí (i někteří bílí) studenti uspořádali demonstraci a ti nejradikálnější se pokusili proniknout i ke koleji Reitz.

Jak uvedla jihoafrická tisková agentura SAPA, policie musela k rozehnání skupiny vrhající na budovu kameny použít ohlušující slepý granát.

Na příští týden svolává studentský kongres celonárodní stávku, kde chce na problém přetrvávajícího rasismu upozornit. Zároveň volá po tvrdém postihu autorů videa.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřel Ian Smith, zapřisáhlý zastánce apartheidu

 

Právě se děje

Další zprávy