Jacob Zuma se chce znovu ženit. Už pošesté

pav
17. 2. 2008 21:18
Šéf jihoafrické vládní strany má 3 ženy a 18 dětí
Jacob Zuma
Jacob Zuma | Foto: Reuters

Johannesburg Jacob Zuma, který předsedá jihoafrické vládnoucí straně Africký národní kongres (ANC), se zřejmě brzy ožení, a to už pošesté.

Zuma, jenž v dubnu oslaví 66. narozeniny, si na počátku roku vzal o polovinu mladší ženu Nompumelelo Ntuli, s níž má dvě děti. Kromě toho má ještě dvě další manželky.

A jak s odkazem na nejprodávanější jihoafrický list Sunday Times informuje agentura Reuters, další svatba je údajně na obzoru. Zuma už totiž zaplatil tzv. lobolu, čili odstupné rodině nevěsty, za dvě další ženy.

Jednou z nich je 35letá Thobeka Mabhija, která už Zumovi porodila dvě děti, druhou pak Bongi Ngema, s níž má jedno dítě.

Zumův tiskový mluvčí čerstvé informace médií zatím nekomentoval.

Kdo bude první dámou?

Šéf ANC, který je horkým favoritem jihoafrických prezidentských voleb v příštím roce, už se v minulosti ženil pětkrát.

Předák ANC nepostrádá charisma. Vedle mnoha příznivců má ale i početný tábor odpůrců
Předák ANC nepostrádá charisma. Vedle mnoha příznivců má ale i početný tábor odpůrců | Foto: Reuters

Jeho druhá žena, nynější ministryně zahraničí Nkosazana Dlamini-Zuma se s ním rozvedla, třetí spáchala sebevraždu. Má se za to, že celkem přivedl Zuma na svět 18 potomků.

V kultuře národa Zulu, mezi jehož příslušníky šéf ANC patří a který je největším z mnoha černošských etnik JAR, není mnohoženství ničím nezvyklým.

Zůstává nicméně otázkou, která ze Zumových manželek bude v případě jeho vítězství v prezidentských volbách zastávat roli první dámy.

Podle listu Sunday Times se o tom dotyčné ženy hádají, Zumův bratr Michael tuto informaci ale popřel.

Obvinění ze znásilnění

Zuma zastával od roku 1999 šest let post viceprezidenta, jeho nadřízený Thabo Mbeki jej ale z funkce uvolnil, když proti Zumovi byla vznesena obvinění z korupce.

Soud se šéfem ANC, který navíc čelí obviněním z podvodu, praní špinavých peněz a vydírání, má začít v srpnu. Jeho právní zástupci se momentálně snaží zabránit předání citlivých dokumentů prokuratuře.

Zuma už jeden soudní proces absolvoval. Soudce jej v roce 2006 zprostil obvinění, že znásilnil dceru  svého zesnulého kolegy z dob boje proti apartheidu.

Zumovým obhájcům se tehdy podařilo soud přesvědčit, že žalobkyně, která je HIV pozitivní, s nechráněným pohlavním stykem souhlasila. Jeho pověst ale vážně utrpěla.

O to víc, že se coby tehdejší předseda Národní rady pro boj s AIDS dopustil fatálního faux pas, když tvrdil, že se po rizikovém styku šel okamžitě osprchovat, aby zabránil možné nákaze.

 

Právě se děje

Další zprávy