Historická dohoda v Kongu podepsána. Přichází mír?

mih
23. 1. 2008 16:47
Statisíce uprchlíků vzhlížejí k dohodě s nadějí
Laurent Nkunda, vůdce povstalců
Laurent Nkunda, vůdce povstalců | Foto: Wikipedia Commons

Goma - Krvavý konflikt, který ve východní části Demokratické republiky Kongo loni připravil o život desetitisíce lidí a půl milionu obyvatel vyhnal z domovů, končí. Alespoň na papíře.

Zástupci vlády a dvaceti povstaleckých skupin totiž podepsali smlouvu, kterou pozorovatelé označují za "přelomovou" či "historickou".

Jednání se zúčastnili představitelé vlády a více než dvacet povstaleckých skupin, včetně nejsilnějšího hnutí vedeného generálem Laurentem Nkundou. Zprostředkovaly jej Spojené státy a Evropská a Africká unie.

Jednání byla napjatá. Během posledních dnů na poslední chvíli vždy jedna ze stran dohodu odmítla. Nakonec byla podepsána smlouva, která zajišťuje okamžité zastavení palby a bezpečný návrat utečenců.

Foto: Aktuálně.cz

Evropská unie už přislíbila na rekonstrukci zničeného regionu 150 milionů dolarů.

Miliony mrtvých

Demokratická republika Kongo je dlouhodobě nestabilní zemí. Válečný konflikt vrcholil v letech 1998 až 2003.

Před pěti lety byla uzavřena celonárodní mírová dohoda, ovšem na východě země boje znovu vzplanuly.

Během posledních deseti let zemřelo v zemi následkem válečných útrap přes pět milionů lidí.

V posledních měsících mezi sebou válčili hlavně vojáci vládních jednotek a povstalci vedení generálem Nkundou z kmene Tutsiů.

Za konfliktem na východě Konga stojí právě nevraživost mezi kmeny Tutsiů a Hutů. Jejich vzájemná nenávist zapříčinila také genocidu v sousední Rwandě, kde před třinácti lety zahynulo na 800 tisíc lidí.

Na území Demokratické republiky Kongo (do roku 1997 známé coby Zair) zahynuly kvůli válkám během posledních deseti let až 4 miliony lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy