Mor, noční můra našich předků, se vrací. Lékaři varují

man
15. 1. 2008 17:45
Souvisí to s oteplováním a špatnou péčí v Africe
Morová nákaza v Evropě na dobovém obraze.
Morová nákaza v Evropě na dobovém obraze. | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Černá smrt, která děsila naše předky a nemilosrdně pustošila středověkou Evropu, nemusí zůstat jen temnou vzpomínkou na dávno minulé časy.

Skupina lékařů a vědců, která se morem zabývá, varuje: nemoc nejenže zcela nezmizela, ale naopak je třeba počítat s tím, že epidemií v příštích letech přibude.

Pesimistická studie byla zveřejněna v novém čísle odborného časopisu Public Library of Science Medicine.

V posledních dvaceti letech moru podlehly po celém světě ročně stovky lidí. Podle lékařů se ale nemoc v uplynulých letech nekontrolovaně rozšířila do více zemí.

Potíže s ní mají hlavně v Africe. Za problémový stát je považována zejména Demokratická republika Kongo (bývalý Zair), kde v některých regionech dlouholetá občanská válka zničila i tu nejzákladnější lékařskou péči.

Kritická je například i situace na Madagaskaru, v Tanzanii, Ugandě nebo Mosambiku. Výjimečně zaznamenají nakažení morem také Spojené státy, ročně jde o desítky případů.

Zemí, kde hrozí morová epidemie, je Demokratická republika Kongo.
Zemí, kde hrozí morová epidemie, je Demokratická republika Kongo. | Foto: Reuters

"Mor je na postupu, v Africe zjevně propuká epidemie z několika ohnisek," uvádí britský specialista Michael Begon. Vyslovil také obavy, že šíření moru se může v budoucnosti stát biologickou zbraní.

Původcem nemoci je bakterie Yersinia pestis, kterou přenášejí blechy hlodavců. Rozlišuje se podle typu onemocnění a způsobu nákazy mor dýmějový a mor plicní.

Už dříve odborníci varovali, že morové epidemie se mohou vrátit kvůli teplejšímu a vlhčímu počasí, způsobenému globálním oteplováním.

"Vlhčí a teplejší počasí znamená, že bakterie se budou vyskytovat častěji, než je běžné, a že šance jejich rozšíření na člověka je vyšší. Tato spojitost je velmi významná a stejně důležité je i pohlédnout zpět na černou smrt ve třináctém století, protože v té době mělo počasí stejný charakter - teplejší a vlhčí - jaký předpovídáme pro budoucnost," řekl agentuře Reuters norský epidemiolog Nils Stenseth, který se podílel na nové studii.

Morové epidemie vyhubily v Evropě miliony lidí, poslední velká nákaza se kontinentem přehnala ve dvacátých letech osmnáctého století. 

Likvidaci zvířat provádí přibližně dvacet zaměstnanců zemědělského družstva Zálší v obci Tisová. Musejí přitom být oblěčeni v ochranných kombinézách.
Likvidaci zvířat provádí přibližně dvacet zaměstnanců zemědělského družstva Zálší v obci Tisová. Musejí přitom být oblěčeni v ochranných kombinézách. | Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Infekce v Česku: Přemíra antibiotik je horší než bioteror

 

Právě se děje

Další zprávy