Haag soudí prvního afrického vůdce. Za masakry

Roman Gazdík
7. 1. 2008 13:32
Charles Taylor změnil Sierru Leone v místo utrpení
Charles Taylor je prý příkladným vězněm. Zaobírá se především čtením Bible.
Charles Taylor je prý příkladným vězněm. Zaobírá se především čtením Bible. | Foto: Reuters

Haag - Proces s bývalým liberijským prezidentem Charlesem Taylorem, kterému se také říká "řezník z Monrovie", byl dnes obnoven v nizozemském Haagu.

Podle právníků jde o průlomový proces. Vůbec poprvé totiž stanula před soudem bývalá hlava afrického státu.

Taylor byl navíc obviněn ještě v době svého prezidentství, což je také unikátní. Soud precedenčně rozhodl, že se na něj nevztahuje imunita, jíž se hlavy státu zpravidla těší. 

"Jedná se o důležitý test mezinárodní justice, bude mít následky na celém světě," řekl agentuře Reuters prokurátor soudu Stephen Rapp.

Strašák Miloševič

"Byly zde jiné soudy s hlavami států, které se zcela nepovedly," dodal Rapp v narážce na proces s bývalým srbským prezidentem Slobodanem Miloševičem, který během procesu v Haagu zemřel.

"Ale jsem přesvědčen, že jsme schopni případ zvládnout a ukázat, že je možné přiznat zodpovědnost hlavě státu v řádném a spravedlivém procesu." 

Bývalý prezident je v celkem jedenácti případech obžalován z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. V méně právnickém žargonu jde o masakry, vraždy, mrzačení, znásilňování a používání dětských vojáků.

Taylorova válečná kariéra začala roku 1989, kdy byl jedním z vůdců povstání proti libérijskému prezidentovi Samuelu Doeovi, které brzy přerostlo v krvavou občanskou válku.

Reggae, drogy, masakry

V Haagu je však obviněn ze zločinů, ke kterým došlo v sousední Sierra Leone, kam se konflikt přenesl roku 1991.

"Miloval jsem boj. Byla to legrace. A nezáleželo mi, na které straně jsem byl," řekl magazínu Spiegel Ibrahim Berrie, který pod jménem "Generál Shareblood" (Společná krev) bojoval ve válce na obou stranách.

Foto: Aktuálně.cz

Svět tehdy obletěly fotografie zfetovaných dětských vojáků, kteří svým obětem usekávali ruce, aby nemohli bojovat či ve volbách hlasovat pro strany vládnoucí kliky, proti kterým rebelové z Jednotné revoluční fronty (RUF) bojovali.

"K tomu, abych mohl bojovat, jsem potřeboval muziku. Abych se dostal do nálady, potřeboval jsem hlasité reggae," říká dnes Berrie, jehož skupina proto cestovala v dodávce s velkými reproduktory.

Podle právníků bude nejkomplikovanější prokázat právě spojení mezi vojáky bojujícími v Sierra Leone, jako byl Berrie, a Taylorem sedícím ve své kanceláři v hlavním městě Libérie Monrovii.

Jsem chudý, na právníky nemám

K soudu bude předvoláno celkem 144 svědků, polovina z nich se do Haagu dostaví osobně. Jako první v procesu v pondělí vystoupil odborník na "krvavé diamanty" Ian Smillie z Kanady.

Hybnou silou konfliktu byly diamanty (ilustrační foto)
Hybnou silou konfliktu byly diamanty (ilustrační foto) | Foto: Reuters

Na rozdíl od konfliktů v jiných státech v oblasti (Nigérie, Pobřeží slonoviny) totiž za občanskou válkou v západoafrické zemi nestála řevnivost mezi rozdílnými etniky či náboženstvími, ale snaha o kontrolu bohatých diamantových dolů.

Podle odhadů si Taylor nelegálním obchodem se dřevem a diamanty  přišel na 450 milionů dolarů, které se však soudu zatím nepodařilo dohledat. A protože liberijský exprezident tvrdí, že je chudý, platí mu jeho pobyt i tým skvělých právníků soud.

Původně měl být Taylor souzen přímo v Sierra Leone. Občanská válka zde skončila roku 2002, situace v jedné z nejchudších zemí světa je však stále nestabilní, a tak byl obžalovaný roku 2006 převezen do Haagu.

Verdikt by měl být podle odhadů vynesen do konce roku 2009. Pokud se však Taylor odvolá, líčení se protáhne nejméně o další rok.

 

Právě se děje

Další zprávy