Humanitární krize v Keni. Statisíce lidí jsou na útěku

mih
7. 1. 2008 15:50
Počet obětí násilí stoupá. Uvnitř FOTOGALERIE
Obyvatelé Keni utíkají z domovů na západě země kvůli etnickému násilí
Obyvatelé Keni utíkají z domovů na západě země kvůli etnickému násilí | Foto: Reuters

Nairobi - Nepokoje ve východoafrické Keni přerůstají v humanitární krizi. Pokud se spory mezi znesvářenými skupinami co nejdřív nevyřeší politickým jednáním, bude se situace rychle zhoršovat.

Přibývá lidí, kteří opustili své domovy. Zahraniční pozorovatelé odhadují, že v zemi je asi čtvrt milionu uprchlíků.

Stoupá také počet obětí. Keňská média oznámila, že mrtvých už je přes 480. Opozice mluví až o tisícovce obětí.

V Keni pokračuje povolební krize, kterou odstartovalo sporné vítězství Mwai Kibakiho v prezidentských volbách. Do země míří politici včetně britského premiéra Gordona Browna, kteří chtějí už zmiňovaná smírčí jednání zprostředkovat.

Nedostatek jídla, vody a léků

Tisíce Keňanů, kteří odešli ze svých domovů, přebývají v provizorních utečeneckých táborech. Další se skrývají v kostelech a na policejních stanicích.

Nejkritičtější situace je v západních oblastech země, kde mají uprchlíci málo potravin a chybějí léky. Několik dětí kvůli nedostatku potravin, vody nebo léků zemřelo.

"Lidé musejí pít závadnou vodu, a riskují tak vznik infekčních onemocnění," cituje BBC Wubesheta Woldermariama ze zdravotnické organizace Merlin.

Podle OSN potřebuje nutně pomoc asi půl milionu lidí. První humanitární organizace již posílají do kriticky ohrožených oblastí  konvoje s potravinami.

V rámci Světového programu pro výživu vyrazily do oblastí na západě země desítky kamionů, které by měly zajistit základní potřeby pro až 100 tisíc obyvatel.

Foto: Aktuálně.cz

Zprostředkuje dohodu britský premiér?

Násilí v pětatřicetimilionové východoafrické zemi vypuklo před deseti dny, po těsném volebním vítězství dosavadního prezidenta Kibakiho. Opozice i mezinárodní pozorovatelé označili volby za zmanipulované.

Následně došlo k nepokojům mezi příznivci opozice a prezidenta. Začalo také etnické násilí. Zatímco Kibakiho volí takřka všichni příslušníci početného kmene Kikujů, lidé jiných národností volili ve většině případů opozici.

Keňu obývají desítky národnostních skupin.

Přečtěte si více: Povolební násilí v Keni zřejmě neskončí

Prezident a opoziční vůdce Raila Odinga jsou pod silným mezinárodním tlakem, aby dospěli k dohodě. Opozice proto dnes oznámila zrušení masivních pouličních protestů plánovaných na úterý.

Britský premiér Gordon Brown navrhuje, aby se v bývalé britské kolonii konaly nové volby.

Nejen pro Británii, ale pro celý západní svět je stabilita v Keni důležitá například kvůli strategické poloze země, která hraničí s neklidným Súdánem a Somálskem. 

Až dosud byla Keňa považována v rámci Afriky za stabilní a relativně bezpečnou zemi. Nestabilní Keňa znamená nestabilitu celé východní Afriky.

Čtěte také: Turisté prchají z Keni. V zemi jsou i desítky Čechů

 

Právě se děje

Další zprávy