V Keni hrozí genocida. Jako ve Rwandě

mch
2. 1. 2008 6:56
Povolební násilí se stupňuje. Zemřely už stovky lidí
Prezident Mwai Kibaki
Prezident Mwai Kibaki | Foto: Reuters

Nairobi - Situace v Keni se dramatizuje.

Střety mezi zastánci prezidenta Kibakiho a stoupenci opozice přerůstají v otevřené násilí. Životem na ně doplatily už více než dvě stovky lidí.

Tisíce Keňanů opouštějí své domovy v obavách před dalšími boji, podle informací Červeného kříže jich je na 70 tisíc. Nevládní organizace se obávají humanitární katastrofy, pokud se situace nezačne urychleně řešit.

Zemí zmítají nepokoje od neděle, kdy byly oznámeny výsledky voleb. Velmi těsně v nich vyhrál současný prezident Mwai Kibaki. Opozice je okamžitě označila za zmanipulované.

Při následných nepokojích zahynulo na 250 lidí.

Volby neodpovídaly standardům, tvrdí pozorovatelé

Prezidentské volby v Keni v úterý zpochybnila i Evropská unie. Její pozorovatelé tvrdí, že neodpovídaly mezinárodním standardům.

Podle šéfa pozorovatelů EU Alexandera Grafa Lambsdorffa tyto volby postrádají důvěryhodnost. Evropští pozorovatelé tvrdí, že volby jsou sporné v řadě volebních obvodů.

Prezidentské i parlamentní volby se konaly už ve čtvrtek, ale jejich výsledky komise oznámila až koncem minulého týdne. A to hlavně kvůli mnoha stížnostem na regulérnost voleb.

Čtěte také:
Keňu po volbách ovládlo násilí, už desítky mrtvých
Keňa zná vítěze voleb. Prezidentem opět Kibaki

Podle stoupenců poraženého opozičního kandidáta Raily Odingy byly výsledky parlamentních a prezidentských voleb zfalšovány. Odinga dokonce svolal na tento týden do Nairobi masový pochod.

V kostele uhořely desítky osob

V úterý zahynuly v zemi další desítky lidí. Keňané se ve strachu před násilnostmi ukryli do kostelů v západokeňském městě Eldoret, ale ani tam nenašli klid. Rozvášněný dav totiž jednu budovu zapálil.

Podle agentury AP s odvoláním na Červený kříž tak přišlo o život nejméně padesát lidí, agentura Reuters a BBC uvádí třicet obětí.

Podle svědectví místního reportéra zapálila kostel skupina mladíků.

Někteří svědci také hovoří o tom, že násilnosti začínají mít charakter etnických čistek.

Mezinárodní společenství nyní podniká kroky, které by přiměly obě strany k jednání o zastavení násilí. Předseda Africká unie John Kufuor by se měl dnes sejít s Kibakim. Jednat o situaci v Keni se chystá také americká ministryně zahraničí Condoleeza Riceová se svým britským protějškem Davidem Milibandem. 

 

Právě se děje

Další zprávy