Atentátník v Súdánu zastřelil amerického diplomata

redakce ZAH
1. 1. 2008 14:48
Američan svým zraněním podlehl
Voják Africké unie v Súdánu - ilustrační foto
Voják Africké unie v Súdánu - ilustrační foto | Foto: Reuters

Neznámý útočník začal na automobil americké ambasády střílet v úterý krátce po půlnoci na hlavní třídě v súdánském Chartúmu. Postřelil amerického diplomata a na místě zabil jeho súdánského řidiče.

Diplomat, který podle agentury Reuters pracoval pro agenturu USAID, byl s vážným zraněním převezen do nemocnice. "Je nyní v nemocnici a potřebuje krev. Ztratil hodně krve," citovala agentura Reuters anonymní zdroj.

Televize Al Arabiya odpoledne přinesla zprávu, že diplomat svým zraněním podlehl. Odvolala se na informace z americké ambasády.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Podle amerických úřadů zatím není jasné, jestli šlo o politicky motivovaný útok, nebo kriminální čin.

Incident se odehrál jen den poté, co americký prezident George Bush podepsal zákon, který umožňuje americkým společnostem zmrazit investice ve firmách obchodujících v Súdánu, zejména v ropném průmyslu.

Své investice stáhlo kvůli konfliktu v oblasti Darfúru v uplynulých letech ze Súdánu už na dvacet států americké unie. Od roku 2003, kdy zdejší rebelové začali povstání proti vládě, tam zahynulo na 200 tisíc lidí a dalších 2,5 milionu muselo uprchnout ze svých domovů.

 

Právě se děje

Další zprávy