Keňa zná vítěze voleb. Prezidentem opět Kibaki

rg
30. 12. 2007 17:00
Při protestech proti zvolení Kibakiho zemřelo 10 lidí
Znovuzvolený prezident Mwai Kibaki
Znovuzvolený prezident Mwai Kibaki | Foto: Reuters

Nairobi - Keňská volební komise vyhlásila, že tolik diskutované volby vyhrál současný prezident Mwai Kibaki. Podle zveřejněných výsledků vyhrál o 300 tisíc hlasů. Celkem se jej rozhodlo volit 4 584 721 Keňanů.

V západní Keňi sílí protesty proti zvolení Kibakiho, zemřelo tu už deset lidí. Informovala o tom místní televize.

Také vyhlašování výsledků neproběhlo v poklidu. Chvíli poté, co začal předseda Keňské volební komise Samuel Kivuitu předčítat poslední výsledky voleb, neznámý muž vtrhl na pódium a začal křičet "Spravedlnost!" a "Toto není policejní stát". Následoval chaos.

Podle agentury Reuters musela zakročit polovojenská policie a Kivuitu eskortovat z budovy.

Opoziční prezidentský kandidát Raila Odinga se v konferenční místnosti plné novinářů ujal mikrofonu a řekl: "Pozměňování volebních výsledků právě skončilo."

Hlavní dvě politické strany, vládní Strana národní jednoty a opoziční Oranžové demokratické hnutí se o výsledcích dohadují od čtvrtka, kdy volba proběhla. Nepokoje, které těsné výsledky přinesly, si v sobotu vyžádaly několik lidských životů.

Prezident Mwai Kibaki a šéf opozice Raila Odinga se vzájemně osočují z manipulace voleb. Předběžníé výsledky měly dosud výkyv od 120 tisíc hlasů ve prospěch Strany národní jednoty až k převaze 38 tisíců hlasů pro Oranžové demokratické hnutí.

Definitivní součet hlasů má být uveřejněn dnes, v neděli.

Souvislosti:

 

 

Právě se děje

Další zprávy