Keňa stále čeká na konečný výsledek čtvrtečních voleb

rg
30. 12. 2007 12:32
Vláda a opozice se obviňují z manipulace.
Raila Odinga, šéf keňské opozice
Raila Odinga, šéf keňské opozice | Foto: Reuters

Nairobi - Keňský opoziční lídr Raila Odinga v neděli podle informací agentury Reuters vyzval svého soupeře, prezidenta Mwaie Kibakiho, aby uznal svou porážku ve volbách. Vládnoucí strana to se smíchem odmítla, zatímco Keňané netrpělivě očekávají konečné výsledky voleb.

"Nechceme naši zemi uvrhnout do chaosu," uvedl Odinga. Dovolává se přepočítání hlasů z čtvrteční volby, tentokrát v přítomnosti nezávislých pozorovatelů a médií.

Kibakiho strana nazvala Odingovo obviňování "zločinem" proti demokracii. Tvrdí, že měla vyhrát a nařkla svou opozici z masivní manipulace v provincii Nyanza.

Odinga vyzývá ke zklidnění násilných nepokojů v zemi. Ty se objevují od chvíle, kdy se začalo mluvit o manipulaci voleb. Rozpory ohrožují pověst Keňi, jakožto poměrně stabilní oblasti Afriky.

Podle Odingy prohrál Kibaki přibližně o 38 tisíc hlasů. "Tato vláda ztratila své oprávnění a tedy nemůže vládnout," řekl Raila Odinga s tím, že má Kibaki uznat a respektovat vůli lidu a se ctí přijmout porážku.

Opoziční Oranžové demokratické hnutí varovalo vládu, že pokud Kibaki vyhrají, může se spustit politická krize podobná té na Ukrajině a v Pobřeží slonoviny, která zničila původní ekonomický klenot západní Afriky.

Podle vládní Strany národní jednoty by přepočítání potvrdilo jejich vítězství. Tak tomu napovídaly i některé dřívější odhady výsledků. V určitou chvíli se zdálo, že Kibakiho strana vede o 120 tisíc hlasů; podle předchozích čísel však vedl Odinga a to o 38 tisíc hlasů.

Keňská volební komise má v průběhu neděle oznámit konečné výsledky nejtěsnějších voleb za čtyřicet let keňské nezávislosti. V průběhu dopoledne tak zatím neučinila.

V sobotu zemřelo při nepokojích, jež jsou po celé zemi, několik lidí. V Kisumu policie rozháněla malé skupiny mladých.

Čtěte dále:

 

Právě se děje

Další zprávy