OSN schválila vyslání 26 tisíc vojáků do Dárfúru

Red Zah, Reuters
1. 8. 2007 11:20
Největší misi OSN na světě bude sponzorovat i Slovensko
Budou vojáci OSN úspěšnější než jejich kolegové vysláni Africkou unií?
Budou vojáci OSN úspěšnější než jejich kolegové vysláni Africkou unií? | Foto: Reuters

Washington - OSN vysílá 26 tisíc vojáků a policistů, aby se pokusili zastavit útoky na miliony lidí v kriticky ohrožené sudánské provincii Darfúr, jedné z nejchudších oblastí světa.

Očekává se, že největší mírová mise OSN na světě, o níž se včera jednomyslně rozhodla Rada bezpečnosti, bude stát více než dvě miliardy dolarů v prvním roce trvání.

"Je to historická rezoluce, vyzývám státy k jejímu okamžitému naplnění," citovala agentura Reuters generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna.

Skupina 19 555 vojáků a 6432 policistů se přidá k vojákům Africké unie, kteří už v oblasti působí, ale nedaří se jim ukončit násilí a dostatečně chránit civilní obyvatelstvo před nájezdy rebelů.

Sponzorem i Slovensko, USA nikoliv

Podmínky mise byly vyjednány hlavně Francií a Británií, hlavními sponzory budou také Slovensko, Itálie, Belgie, Peru a Konžská republika. Převážná část vojáků má pocházet z afrických zemí.

Mezi sponzory se však nezařadily Spojené státy. Nejmenovaní diplomaté podle agentury Reuters tvrdí, že USA nesouhlasí s některými body rezoluce. 

"Je důležité, že jsme pro tuto rezoluci hlasovali a že ji podporujeme," uvedl americký velvyslanec v Súdánu Zalmaj Chalilzád. "Omar al-Bašir (súdánský diktátor) musí maximálně spolupracovat v rozmísťování jednotek, jinak bude čelit sankcím," dodal Chalilzád.

Čtěte více o sudánském prezidentu Omaru al-Baširovi ZDE

Proti sankcím se však postavila Čína, významný odběratel súdánského nerostného bohatství - hlavně ropy. Čínský velvyslanec při OSN Wang Kuang-ja uvedl, že je daleko důležitější vyslat na místo "hybridní" jednotky, než hrozit sankcemi.

Foto: Aktuálně.cz

Dárfúr: Nejhorší místo na světě

Cílem mise bude nastolení klidu v Darfúru, kde od roku 2003, kdy boje mezi arabskými nomády a černošskými farmáři začaly, zemřelo přes 200 000 lidí. Další dva miliony utekly ze svých domovů.

Západosudánský Darfúr je už několik let symbolem utrpení. Podle UNICEF tam například více než milion dětí nemá přístup k humanitární pomoci.

Objev jezera je příslibem pro konec války v Dárfúru

Každý den trpí důsledky ozbrojeného konfliktu v tomto regionu více než tři miliony dětí. Sužuje je podvýživa, nemoci i násilí.

 

Právě se děje

Další zprávy