Mosambičané mění zbraně v umělecká díla

rst, ČTK, Reuters
2. 1. 2006 15:58
Maputo - Pistole, pušky, samopaly, granáty a miny, které rozsévaly za občanské války v Mozambiku hrůzu, jsou překovávány v umělecká díla získávající obdiv i v zahraničí. UVNITŘ GALERIE

Po léta jsou Mosambičané nabádáni k tomu, aby vyměňovali zbraně za secí stroje, zemědělské nářadí, stavební materiály nebo bicykly. "Rozhodli jsme se, že sesbíráme zbraně, aby nemohly být používány k zločinu nebo k násilné činnosti," říká anglikánský biskup Dinis Sengulane a prstem přejíždí po malém křížku zhotoveném z bubínku revolveru. 

Sengulane je prezidentem Mosambické křesťanské rady, která provozuje od roku 1995 program nazvaný Přeměna zbraní v nástroje. Od zahájení programu shromáždila od někdejších revolučních bojovníků 60 000 kusů střelných zbraní.

Občanská válka v jedné z nejchudších zemí planety skončila v roce 1992, ale zanechala za sebou smrtonosné dědictví. Během let násilí zbraně tuto někdejší portugalskou kolonii doslova zaplavily a jejich počet odhaduje organizace Křesťanská pomoc na několik milionů kusů.

Trůn z Kalašnikovů

"Mezi lidmi je mnoho zbraní a zbraň je špatným rádcem," vysvětluje účel programu Sengulane.

Jedním z nejznámějších děl vytvořených z odevzdaných zbraní je Trůn zbraní. Jde vlastně o obrovskou židli udělanou z ruských samopalů AK-47 a portugalských pušek a sestavenou do tradičního stolce pro rodové stařešiny.

Trůn byl letos vystaven v londýnském Britském muzeu spolu s třímetrovým Stromem života, rovněž zhotoveným ze zničených zbraní.

Nucleo de Arte

"Mohli jsme používat i jiné materiály, ale pušky byly nejvhodnější, protože hovoříme o míru a k jeho poctě ničíme jeho protějšek," řekl Cristovao Canhavato, autor skulptury, který pracuje pod pseudonymem Kester a je členem společnosti Nucleo de Arte, jednoho z nejstarších uměleckých společenství v Mosambiku.

Trůn zbraní byl vystaven také v britském Národním muzeu,
Trůn zbraní byl vystaven také v britském Národním muzeu, | Foto: The British Museum

Skulptury začal tvořit v roce 1997. "Dělat umění ze zbraní... povzbuzovat naděje, to provokuje k zamýšlení a v mnoha lidech to probudilo zájem o naši historii a o to, jak se z ní můžeme poučit," dodal.

Díky projektu poklesla zločinnost

Náboženští představitelé tvrdí, že projekt přiměl mnoho někdejších bojovníků zbraně odevzdat, což se projevilo na poklesu zločinnosti. Projekt také demonstruje světu úspěšnou vůli Mosambiku rychle překonat krvavou minulost.

Ekonomika vzrostla v uplynulé dekádě o deset procent a tržní reformy přilákaly velké podniky do mosambického důlního a energetického průmyslu.

Bývalá marxistická země si dokonce vysloužila pochvalu od institucí jako Světová banka.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy