Nehodu Boeingu v Kamerunu nikdo nepřežil

Red Zah, Reuters, ČTK
7. 5. 2007 13:28
Na palubě zříceného letounu bylo 114 lidí
Příbuzní pasažérů ze zříceného letadla očekávají na letišti v Nairobi první zprávy o katastrofě.
Příbuzní pasažérů ze zříceného letadla očekávají na letišti v Nairobi první zprávy o katastrofě. | Foto: Reuters

Nairobi - Nehodu letounu Boeing 737-800 Keňských aerolinií (Kenya Airways), který zmizel v noci na sobotu z radarů při letu z Kamerunu do Keni, s největší pravděpodobností nepřežil nikdo ze 114 lidí na palubě.

Podle agentury AFP se v močálech na jihu Kamerunu, kde byly trosky zříceného stroje v neděli lokalizovány, nepodařilo najít nikoho živého.

"Jsou tam pouze mrtví, nikdo nepřežil," řekl AFP pod podmínkou anonymity člen kamerunského záchranného týmu. Některá těla obětí jsou podle něj uvízlá v bahně, řada z nich byla při nárazu roztrhána. Přední část letounu je z velké části zarytá v zemi, zatímco zadní je rozmetána v okruhu nejméně jednoho kilometru.

Ministr kamerunské vlády Hamidou Yaya Marafa takový vývoj předvídal už včera: "Vstupujeme do nové bolestivé fáze. Náš úkol bude nyní ještě těžší, půjde o to nalézt mrtvá těla," prohlásil podle agentury Reuters před novináři.

Pátrání v pralese

Letecká neštěstí v Africe

    Havárie v Africe

  • 8. leden 1996 - 350 lidí zahynulo při havárii ruského letadla Antonov-32, který spadl na tržiště v centru Kinshasy, hlavního města nynější Demokratické republiky Kongo.
  • 23. listopad 1996 - 125 ze 175 cestujících zemřelo, když unesený letoun etiopských aerolinií Boeing 767 spadl do moře Komorských ostrovů.
  • 30. leden 2000 Keňský Airbus A-310 se zřítil do moře krátce po startu. Zemřelo 169 ze 179 pasažerů.
  • 6. březen 2003 -  Alžírský Boeing 737-200 pohřbil ve svých troskách 103 lidí poté, co krátce po odletu z letiště v Tamanrassetu spadl.
  • 8. červenec 2003 Súdánský Boeing 737 se zřítil, 104 mrtvých. Jedno dítě přežilo.
  • 25. prosinec 2003 111 mrtvých v Boeingu 727, který startoval z Beninu a spadl do Atlantiku. Přežilo 22 lidí.

Kamerunské úřady v noci na sobotu zachytily signál automatického nouzového volání z oblasti, kde letoun zmizel. Kamerunská armáda do pralesní oblasti vyslala dva vrtulníky a několik letounů. Bezpečnostní síly pátraly po troskách i na zemi na předpokládané trase letadla. Hledání jim ale komplikoval hustý pralesní porost.

Pátrání se zaměřilo také na oblast mezi městy Lolodorf a Ebolowa jihozápadně od Yaoundé. Právě vesničané z okolí Lolodorfu tvrdili, že v noci slyšeli silnou explozi.

Výkonný ředitel Keňských aerolinií Titus Naikuni na tiskové konferenci v Nairobi uvedl, že zřícený letoun byl jen asi šest měsíců starý a nikdy s ním nebyly potíže.

V letadle bylo 105 cestujících z 23 zemí - většinou Afričané, ale také 15 Indů, šest Číňanů, pět Britů, jeden Američan, Švýcar a Švéd. Všech devět členů posádky byli Keňané.

Prudká bouře a lijáky

Společnost ztratila kontakt s letounem na trase z Pobřeží slonoviny do Keni poté, co odstartoval z kamerunského města Doualy, kde nabral další cestující. Poslední hlášení poskytl pilot letadla dvě minuty po odletu, kdy potvrdil, že odstartoval.

Ředitel Kenya Airways Group Titus Naikuni na tiskové konference v Nairobi.
Ředitel Kenya Airways Group Titus Naikuni na tiskové konference v Nairobi. | Foto: Reuters

Let měl dorazit do Nairobi v sobotu v 06:15 místního času (05:15 SELČ). Z Doualy však startoval s hodinovým zpožděním kvůli prudké bouři a lijáku, které v oblasti zuřily.

Kamerunský letoun, který měl startovat ve stejné době, kvůli špatnému počasí let odložil. Letadla na trase z Doualy do Nairobi startují několikrát týdně. Obvykle je tento let využíván k přestupu na letadla do Evropy a na Blízký východ.

Společnost otevřela v hotelu u letiště v Nairobi krizové středisko, kam už dorazili první příbuzní cestujících z letadla.

Poslední letecké neštěstí postihlo Keňské aerolinie 30. ledna 2000, kdy se zřítil letoun krátce po startu z Abidžanu v Pobřeží slonoviny, odkud měl letět do Nairobi.

Podle vyšetřovatelů byl příčinou neštěstí, při němž zahynulo 169 lidí, vadný alarm a chyba pilota.  Podle agentury AP patří Keňské aerolinie k nejbezpečnějším africkým leteckým společnostem.

 

Právě se děje

Další zprávy