Alláh ho pověřil, aby léčil AIDS. Ve čtvrtek

rst
30. 3. 2007 16:16
Banjul - Dějiny Afriky jsou plné výstředních vládců. Patří k nim i gambijský diktátor, který tvrdí že má nadpřirozené léčitelské schopnosti.
Přistupuje k nemocným, odříkává modlitby, mává Koránem.  Pak začne roztírat po kůži pacienta zelený grapefruit, pokropí ho z láhve na minerálku šedou tekutinou a dá mu vypít něco žlutého. Nakonec pacient sní banán
Přistupuje k nemocným, odříkává modlitby, mává Koránem. Pak začne roztírat po kůži pacienta zelený grapefruit, pokropí ho z láhve na minerálku šedou tekutinou a dá mu vypít něco žlutého. Nakonec pacient sní banán | Foto: REUTERS/Finbarr O'Reilly

Známe to z dějin. Jean-Bédel Bokassa se prohlásil středoafrickým císařem a považoval se za 13. apoštola, zairský kleptokrat Mobutu Sese Seko zase nashromáždil ohromné bohatství a nechal si postavit uprostřed džungle přistávací dráhu pro pronajatý Concorde.

V jejich tradici nyní pokračuje gambijský prezident Jahja J.J. Džammi, který v sobě objevil unikátní schopnost - tvrdí, že dokáže léčit AIDS. Informoval o tom německý týdeník Spiegel.

Před několika týdny povolal k sobě své věrné, několik velvyslanců, hodnostářů a televizi. V projevu jim a národu oznámil, že v sobě objevil jedinečné nadání - dokáže léčit AIDS a také astma.

AIDS léčí pouze ve čtvrtek

Má to však jeden malý háček: AIDS léčí pouze ve čtvrtek a astma jen v pátek nebo v sobotu.

Prvních devět šťastlivců prý už prezident zbavil této choroby v lednu, v únoru už "vyléčil" 27 infikovaných. Vedle nich údajně také pomohl více než pěti stovkám astmatiků od jejich obtíží.

Své "zázračné" schopnosti chce prý dál rozvíjet a chystá se léčit i další nemoci. Má k tomu údajně pověření od samotného Alláha.

Sám říká, že nedělá rozdíly v tom, koho léčí. Neduhů zbaví mladé i staré a nežádá za to žádné peníze. Má jedinou podmínku. Kdo bere antiretrovirální léky proti AIDS, musí je vysadit. Dva specialisté na léčbu AIDS z metropole Banjulu už na protest proti jeho metodám rezignovali na své posty.

Foto: Aktuálně.cz

Grapefruit, šedá tekutina a banán

Své léčitelské umění prezident rád předvádí před televizními kamerami. Oblečen do bílé tuniky přistupuje k nemocným, odříkává modlitby a mává Koránem.

Pak začne roztírat po kůži pacienta zelený grapefruit, pokropí ho z láhve na minerálku šedou tekutinou, která údajně obsahuje výtažky ze sedmi léčivých bylin, a dá mu vypít něco žlutého. Nakonec pacient sní banán.

Tuto proceduru opakuje hlava státu několik týdnů, po nichž je nemocný údajně zcela uzdraven. Pátrat po tom, zda je tomu opravdu tak, se však nedoporučuje.

Co řekl Džammi:

 

"Zabíjení lidí není můj styl. Můj styl je zavřít vás nadosmrti do vězení. A pak si možná někdy řekneme: 'No jo, ten už je moc starý, než aby ho živil stát', propustíme vás a necháme vás strádat."

 

 

"Něco vám povím. Celý svět může jít k čertu. Budu-li chtít zakázat kterékoliv noviny, tak to prostě udělám, a budu pro to mít dobrý důvod,"

 

 

"Nedělám rozdíly v tom, koho léčím, nežádám za to peníze. Mám jedinou podmínku. Kdo bere antiretrovirální léky proti AIDS, musí je vysadit."

 

 

"Nejsem zde, abych byl králem, nejsem panovník, jsem služebník lidu. Mám velmi málo přátel, protože vím, zač bojuji, a vždy budu neochvějně prosazovat to, v co věřím."

"Nemusím nikomu nic dokazovat"

Korespondentka britské zpravodajské stanice Sky News prezidenta vyzvala, aby svou terapii nechal prověřit nezávislými experty. Džammi na ni vyštěkl, že nemusí nic nikomu dokazovat.

"Umím léčit AIDS a dál není co vysvětlovat," odvětil novinářce. Když se ho zeptala, zda by alespoň mohla nechat analyzovat onu bylinnou směs, prohlásil rozhodně: "Ani za milion let."

Prezident je přesvědčen, že své léčitelské schopnosti již dokázal. Nyní v sobě prý navíc objevil i jasnovidecké vlohy. Dokáže údajně určit přesnou dobu úmrtí člověka. Stačí mu na to prý jen jediný pohled do očí.

Místní média prezidentovy schopnosti prezentují jako budoucí zlatý důl této maličké země o rozloze Středočeského kraje, jejímž hlavním vývozním artiklem jsou burské oříšky.

Místní provládní deník The Daily Observer uvádí, že je to "nejdůležitější objev v dějinách moderního světa". Do Gambie podle něj brzy začnou proudit miliony lidí, aby zde nalezly vytoužený lék. Země podle listu stojí na začátku hospodářského boomu, který zastíní i mnohem bohatší státy produkující diamanty, zlato nebo ropu.

Zdravá krev

Při každé prezidentově seanci je přítomen gambijský ministr zdravotnictví Tamsir Mbowe. Promovaný gynekolog s diplomem z ukrajinského Luhansku má údajně k dispozici vědecké důkazy, že prezidentova léčba funguje.

Od "uzdravených" prý jeho ministerstvo odebralo vzorky krve, které zaslalo do specializované laboratoře v Senegalu. Rozbory údajně jasně potvrdily, že infikovaní se uzdravili.

Specialista, který analýzy prováděl, je však skeptický. Gambijské úřady podle něj neodebraly krev také před "léčbou", která by sloužila pro porovnání, výsledek proto nedokazuje nic.

Osvětě nepřispívají ani místní státníci, kteří problém AIDS bagatelizují. V minulosti například jihoafrický prezident Thabo Mbeki zpochybnil souvislost mezi nákazou virem HIV a onemocněním AIDS.
Osvětě nepřispívají ani místní státníci, kteří problém AIDS bagatelizují. V minulosti například jihoafrický prezident Thabo Mbeki zpochybnil souvislost mezi nákazou virem HIV a onemocněním AIDS. | Foto: Reuters

Nejvíce nakažených AIDS na světě žije právě v Africe, okolo 25 milionů. Toto zákeřné onemocnění připravilo na černém kontinentu o rodiče na 12 milionů dětí.

Africká společnost však spíš než na rady odborníků dá na tradiční pověry. Řada mužů proto stále věří, že AIDS se jednoduše zbaví pohlavním stykem s pannou nebo novorozenětem.

Tento zvyk však přetrvával také ve viktoriánské Anglii, kde se věřilo, že sex s pannou vyléčí syfilis.

Osvětě nepřispívají ani místní státníci, kteří problém AIDS bagatelizují. V minulosti například jihoafrický prezident Thabo Mbeki zpochybnil souvislost mezi nákazou virem HIV a onemocněním AIDS.

Jeho bývalý viceprezident zase obhajoval nechráněný styk s infikovanou ženou. Jak? Po sexu se prý okamžitě osprchoval.

V Gambii žije téměř 1,6 milionu lidí, z nichž je nejméně 20 000 HIV pozitivních.

Prezidentovi Gambie je 41 let a chudé zemi na západě afrického kontinentu vládne od roku 1994, kdy se k moci dostal vojenským převratem. Vděčný gambijský lid mu, podobně jako Francouzi císaři Napoleonovi, daroval Vítězný oblouk i první a jedinou univerzitu na území tohoto státu vklíněného do Senegalu.

 

Právě se děje

Další zprávy