Somálsko: Novodobé pirátství na vzestupu

Red Zah, Reuters
28. 11. 2005 15:03
Nairobi - Posádka ukrajinské lodi Panagia prožila měsíc hrůzy v rukou somálských pirátů. V oblasti afrického rohu je tato "živnost" znovu na vzestupu.
Foto: Aktuálně.cz

Přestože pirátství patří spíše do dobrodružných filmů, zbídačená somálská společnost v něm vidí jednu z možností jak si "vydělat" slušné peníze. Za propuštění ukrajinské nákladní lodi požadovali únosci 700 tisíc dolarů. Není sice jasné, zda-li výkupné majitel lodi zaplatil, nicméně posádka se po měsíčním věznění ocitla opět na svobodě.

"Somálští ozbrojenci propustili ukrajinskou loď, která je nyní na cestě do Evropy", prohlásil Andrew Mwangura, koordinátor Keňské námořnické asociace.

Nákladní loď s dvaadvaceti členy na palubě byla unesena somálskými piráty 18. října během své cesty z Jihoafrické republiky do východní Evropy. V nákladovém prostoru měla více než 14 000 tun železné rudy. Somálští piráti zaútočili na nákladní loď střelbou z motorových člunů, přinutili posádku vzdát se a následně loď doplavili do přístavu Elly na severu Somálska.

Důležité námořní cesty piráty lákají

V somálských pobřežních vodách nejsou únosy lodí žádnou výjimkou. Jen od března tohoto roku bylo v oblasti uneseno třiadvacet lodí, z nichž osm stále zůstává v moci novodobých pirátů.

Kolem severního a jižního pobřeží Somálska vedou důležité námořní cesty, po nichž se přepravuje olej, obilniny i železná ruda z Perského zálivu. Ročně tam proplují tisíce lodí. Mezinárodní námořní úřad sice doporučil společnostem, aby se jejich lodě příliš nepřibližovaly somálským břehům, ale doporučení prakticky nikdo nedodržuje.

Marná je snaha somálské vlády řádění pirátů zabránit. V pátek sice ohlásila podepsání padesátimilionového kontraktu s newyorskou společností Topcat Marine Security, která by měla přispět k boji proti pirátství v této desetimiliónové zemi afrického rohu. Není však příliš jasné, kam přesně tyto peníze budou směřovat a jaké kroky vláda připravuje.

 

Právě se děje

Další zprávy