Lze přejít pěšky Saharu? Ano, za 111 dní

Reuters, man
21. 2. 2007 15:20
Káhira - Bojovat za zlepšení světa lze všelijak. Originální způsob zvolili tři muži, kteří chtěli upozornit na problémy Afričanů s pitnou vodou.
Trojice mužů tvrdí, že se ani jednou nesvezli automobilem a pohybovali se výhradně po svých.
Trojice mužů tvrdí, že se ani jednou nesvezli automobilem a pohybovali se výhradně po svých. | Foto: Simona Holecová

Pěšky šli napříč Saharou.

Američan Charles Engle, Kanaďan Ray Zahab a Kevin Lin z Tchaj-wanu začali svoji pouť loni 2.listopadu v Saint-Louis poblíž senegalské metropole Dakaru.

Cesta z pobřeží Atlantiku na pobřeží Rudého moře jim trvala přesně 111 dní. Skončili v egyptském letovisku Ajn Suchná, dnes se přesouvají do Káhiry.

Přes Súdán to nešlo

Mezi Senegalem a Egyptem prošli Mauritánií, Mali, Nigerem a Libyí. Z Nigeru museli jít na sever, protože bezpečnostní situace v Súdánu a boje v tamní provincii Dárfúr jim nedovolily pokračovat dále na východ.

Foto: Aktuálně.cz

Vyhnuli se tak oblasti, kde se stýkají hranice Čadu, Libye a Súdánu. Toto místo je považováno za vůbec nejpustší a pro život nejméně vhodné místo na planetě.

Tvrdí, že jim nešlo jen o zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Jejich cílem bylo prý upozornit na fakt, že mnoho obyvatel afrických zemí má stále problém s přístupem k nezávadné pitné vodě a svět jim málo pomáhá.

Do auta nesedli

Cestovatelé po svém příchodu do cílového místa tvrdili, že "nešvindlovali" a ani kousek cesty se nesvezli v doprovodném vozidle. Pořád prý buď běželi nebo šli volnou chůzí.

Ušli či uběhli zhruba šedesát kilometrů denně.

PŘEČTĚTE SI
Autor fotografie: Reuters

Dorazili ze zdravotními problémy. "Fyzicky jsme na tom špatně a máme i střevní problémy. Každý, kdo někdy byl v podobné situaci, ví, jak je těžké udržet dostatečnou hygienu a jaké zátěži je i v tomto směru tělo vystaveno," řekl Engle.

"Všichni jsme výrazně ztratili na váze. Snažili jsme se jíst hodně, ale stejně to nepomáhalo," dodal Američan.

Dva týdny bez zdroje vody

Nejkritičtější prý byla pro cestovatele situace v Mali. Téměř dva týdny nemohli najít čerstvou vodu, a proto je muselo doprovodné vozidlo na nějaký čas opustit, aby ji přivezlo.

Často se jim stávalo, že několik dní nepotkali nejen žádného člověka, ale ani žádnou živou bytost.

Všichni tři muži se v minulosti setkali na amatérských závodech ve vytrvalostním běhu a zjistili, že mají společný sen. Přejít napříč Saharou. Loni se rozhodli, že si ho splní.

Američan Engle je zaměstnán jako televizní producent a je mu 44 let. Třicetiletý Tchajwanec Lin je učitelem tělocviku a osmatřicetiletý Zahab z Kanady pracuje jako profesinální kondiční trenér

 

Právě se děje

Další zprávy