V Guineji po boji zrušen zákaz vycházení

Saliou Samb (Zvláštní zpravodaj agentury Reuters)
20. 2. 2007 0:00
Conakry - Stanné právo a brutální víkendový zásah policie umlčel opozici i nezávislá média. Nepokoje v západoafrické Guineji si vyžádaly desítky mrtvých.
Zavřené obchody v hlavním městě Konakry. V zemi byl vyhlášen vyjímečný stav
Zavřené obchody v hlavním městě Konakry. V zemi byl vyhlášen vyjímečný stav | Foto: Reuters

Až do minulého týdne vysílaly soukromé rozhlasové stanice dramatická svědectví z první ruky o násilných pouličních střetech mezi protivládními demonstranty a bezpečnostními složkami.

Od 12. února, kdy prezident Lansana Conte vyhlásil stanné právo, však nevládní vysílatelé buďto zmizeli z éteru, anebo hrají jen neškodnou hudbu. Svoboda sdělovacích prostředků se tak stává další obětí tvrdého vojenského režimu v této západoafrické zemi.

Vyhlášení stanného práva dalo armádě pravomoc kontrolovat tisk a státní televize RTG vysílá varování armádního náčelníka, že rabijáti a další "potížisté" budou zastřeleni.

Foto: Reuters

Nezávislé zprávy pouze ze zahraničí

V zemi nevycházejí žádné noviny, a přestože nejméně jeden guinejský zpravodajský portál se sídlem v zahraničí pokračuje ve zveřejňování zpráv, internetové kavárny v hlavním městě zachváceném výtržnostmi byly uzavřeny. Zahraniční novináři mají někdy problémy volně se pohybovat.

Conte sice v neděli pozdě večer zmírnil v rámci stanného práva zákaz vycházení, avšak opoziční předáci a skupiny bojující za lidská práva tvrdí, že policisté a vojáci zatkli stovky lidí při brutálním zásahu, který měl rozdrtit lidovou vzpouru proti prezidentově třiadvacetileté vládě.

Od poloviny ledna zahynulo nejméně 120 lidí, téměř bez výjimky civilistů, při stávkách a pouličních protestech svolaných odborovými organizacemi. Ty tvrdí, že Conte, samotářský diabetik, který již překročil sedmdesátku, není nadále způsobilý stát v čele země, jež je největším světovým vývozcem bauxitu.

Generální tajemník Unie guinejských odborů (USGT)  Ibrahima Fotana, jeden z organizátorů generální stávky, která paralyzovala zemi na více než dva týdny
Generální tajemník Unie guinejských odborů (USGT) Ibrahima Fotana, jeden z organizátorů generální stávky, která paralyzovala zemi na více než dva týdny | Foto: Reuters

Skupiny bojující za lidská práva obviňují bezpečnostní složky, že střílejí, znásilňují a bijí civilisty včetně novinářů.

Tip: Více o průběhu generální stávky v Guineji se dočtete ZDE

Když v loňském roce začalo vysílat soukromé rádio Liberty FM, symbolizoval jeho název naději ve větší svobodu sdělovacích prostředků v Guineji.

Tato naděje ztroskotala minulý týden, kdy členové prezidentské gardy vyplenili rozhlasové studio a zatkli dva členy redakce.

Jen pár minut poté, co stanice minulé pondělí odvysílala živé vstupy, v nichž dva demonstranti vyzvali Conteho k odstoupení, vtrhli do studia vojáci v rudých baretech, zničili vybavení a zadrželi jednoho špičkového novináře a jednoho technika.

"Mediální teror"

Mezinárodní dárci, jmenovitě Evropská unie, přitom museli vyvinout značný tlak, než Guinea v loňském roce konečně vydala licence soukromým vysílatelům učinila tak až jako jedna z posledních afrických zemí.

Guinejské bezpečnostní jednotky hlídkují nedaleko opozicí vypálené policejní stanice v Conakry
Guinejské bezpečnostní jednotky hlídkují nedaleko opozicí vypálené policejní stanice v Conakry | Foto: Reuters

Už před vyhlášením stanného práva zaujímala Guinea 109. místo ze 168 států figurujících na žebříčku svobody tisku sestavovaném organizací Reportéři bez hranic, která střeží svobodu tisku ve světě.

"Po incidentech s Liberty FM jsme přišli o všechny výsady, které jsme museli dlouze vybojovávat," uvedl Souleymane Diallo, vlastník satirických novin The Lynx a zástupce Guineje v organizaci Reportéři bez hranic.

Rovněž Mezinárodní federace novinářů odsoudila "tento teror v médiích, který byl vyvolán stavem obležení".

"Kdo vás financuje?"

Dva zadržení pracovníci Liberty FM byli ve středu propuštěni poté, co je vyslýchali členové prezidentské gardy.

"Chtěli vědět, kdo nás financuje a jaký je náš vztah k odborovým předákům," prohlásil hlavní dopisovatel Mohamed Tondon Camara. Jeho kolegu, technika Davida Camaru, podle něj bili v oblasti hlavy a pálili cigaretami.

"Ten výjimečný stav je katastrofa. Musíme své noviny předkládat cenzorovi a to je ponižující," uvedl Diallo.

Po zátahu na Liberty FM se stejného zacházení začali obávat i další vysílatelé. Novináři ze stanice Soleil FM uprchli z redakce, když se doslechli, že se razie chystá i proti nim.

Foto: Aktuálně.cz

Nejmenovaný novinář třetího místního zpravodajského kanálu Familia FM zase uvedl, že jeho stanice nevysílá nic kromě sporadické hudby.

Náčelník guinejské armády Kerfalla Camara sice mezitím nařídil svým lidem, aby chránili redakce soukromých sdělovacích prostředků, ale novináře to příliš neuklidnilo.

"Mám papír, mám elektřinu a vodu, ale nemám techniky, kteří by moje noviny vytiskli," nechal se slyšet Diallo a dodává: "A i kdyby noviny vyšly, trafikanti by neměli odvahu je vystavit."

 

Právě se děje

Další zprávy