Známe TOP 20 diktátorů. Souhlasíte?

Roman Staněk
16. 2. 2007 0:00
Praha - Patří severokorejský vůdce Kim Čong-il nebo ruský prezident Vladimír Putin mezi dvacet nejhorších diktátorů planety? Uvnitř: TOP 20

Svérázný žebříček vytvořil pro americký magazín Parade historik a někdejší univerzitní profesor David Wallechinsky. Konzultoval jej s organizacemi zabývajícími se lidskými právy, jako jsou Freedom House, Human Rights Watch nebo Amnesty International. Žebříček vytváří už pět let a loni svou hitparádu diktátorů vydal i knižně.

Diktátor je podle něj takový vládce, který "svévolně rozhoduje o životě svých spoluobčanů a nemůže být sesazen pomocí legálních kroků, jako jsou volby nebo impeachment".

"Hledal jsem záznamy, které vypovídají o potlačování těch svobod a práv, které Američané považují za zásadní," uvedl americký akademik. "Svoboda slova, náboženská tolerance, možnost zvolit si své zástupce, možnost nesouhlasit s kroky vlády a také právo na spravedlivý proces."

Udělil také "extra body" těm diktátorům, kteří mučí vězně, popravují politické oponenty, nechávají obyvatelstvo hladovět a násilně zasahují do chodů politických záležitostí v jiných zemích.

Sporné pořadí

Pořadí na žebříčku diktátorů však může být sporné. Lze polemizovat například o tom, zda se lidem žije hůře v Íránu (3. místo) nebo Etiopii (17. místo) a zda do žebříčku nepatří třeba také gambijský diktátor Jahja A.J.J. Džammí, který se veřejně chlubí zatýkáním nepohodlných osob... nebo jiní vládci.

Sporně může působit také čtvrté místo čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa, pokud jej porovnáme s šestým místem barmského generála Thana Shwe či osmým uzbeckého autoritativního vládce Islama Karimova. Číňané totiž mohou alespoň svobodně podnikat nebo cestovat a v zemi existují i relativně nezávislé noviny, což se o dalších dvou zmiňovaných zemích říci nedá.

V žebříčku na rok 2007 (autor jej každý rok aktualizuje) také chybí turkmenský diktátor Saparmurat "Turkmenbaši" Nijazov. Ten sice v prosinci zemřel, jeho kult osobnosti však zůstává a čerstvě se k němu ve své inaugurační řeči přihlásil i Nijazovův nástupce Gurbanguli Berdymuhamedov.

Podobně z diktátorské hitparády vypadl i churavějící kubánský vůdce Fidel Castro, aniž by jej nahradil - stejně jako ve vedení země - jeho bratr Raúl. Ten přitom důsledně pokračuje v nastoleném kurzu a v žádném případě neuvažuje o uvolňování režimu na Kubě.

Hlasujte proto v naší anketě, kdo je podle vás nejhorším diktátorem na světě a diskutujte pod článkem, na koho dalšího ještě David Wallechinsky ve svém žebříčku zapomněl. Mohl by se s vybranou dvacítkou srovnávat také některý z vládců české historie? A proč?

 

Právě se děje

Další zprávy